26 December 2011

Seperti Yang Dijanjikan

Assalamualaikum =)

hello beautiful people! (^^)v *what a bright sunny day! --> dialog kareena kapoor dalam kkkg (kabhi kushi kabhi gham). aku pun tak tahu kenape aku suka sangat ulang tayang filem kkkg banyak kali sejak akhir2 ni. sebab rindu kat famili kot. citer tu kan 'berblendingkan' (berkisarkan) pasal famili. ye dop?*

hah! seperti yang telah aku janjikan meh sini ceq nak kasi tayang satu video comel! hiks~ akhirnya, tecapai gak hasrat aku nak kasi korang tengok *big smile di pagi hari*




video ni salah satu assignment kitorang under subjek Biology of Coral Reef. dah tengok? so how? paham tak ape yang kitorang cuba nak sampaikan ni? trust me, bagi sesape yang tak pernah ade pengalaman snorkeling or scuba diving sila lah percaya yang coral reef ni sangat cantik. tengok kat youtube tak de feel babe!

and the most important is, bukan fish bombing je, segala bad effects yang disebabkan oleh aktiviti aktiviti kat daratan boleh menyebabkan kerosakan coral reef. u must know that 'coral reef' bukan sekadar 'coral' only, but also all the living things around it including fishes and invertebrates.

kalau depa ni takdek, kita tak kan ade peluang nak makan ikan. udang pon kita tak kan kenal. huih! *hyperbola sangat* tapi seriyes la, don't take for granted. marine ecosystem is very important ok!

sebagai manusia yang berkongsi habitat ngan makhluk lain, we must always maintain kesejahteraan hidup sejagat. nak tahu lebih? sila tinggalkan fb and blogwalking sebentar and google pasal 'kepentingan coral reef terhadap kesejahteraan hidupan sejagat'. panjang tajuk haih! tak la, korang google je 'the importance of coral reef'. sure banyak yang korang akan tau.

ILMU, bukan setakat course yang kita ambik kat Universiti je bro! bukan setakat dapat dekan setiap semester! bukan setakat nak dapat degree and dapat keja gaji ribu-ribu, keja senang lenang goyang kaki tapi x contribute apa-apa pun! agree??

tengok! aku berada di dasar lautan!

yang ni next entry la heh. hehehe tungguuuu~

ok la, that's all. happy belogwalking. gudbye beautiful people!

wassalam.

24 December 2011

Hati Ku Yang Hancur Lebur

Assalamualaikum

hello beautiful people! *hajat di hati tak kesampaian nak kasi korang tengok video yg aku janjikan dalam entry aku yg lepas*

alkisahnya, semalam aku try upload, tak dapat. line selow. hari ni aku try upload, ok gak la. tapi malangnye kawan kawan, bila upload process dah sampai 82% tetiba lappy aku tepadam. hancur luluh hati ini saat itu. tak dapat digambarkan dengan kata kata T_T *cry* sesungguhnya penantian itu satu penyiksaan dan hati yang luluh lebur dek kerana ranapnya harapan itu adalah satu kesakitan yang begitu memeritkan. sobs T_T

niat di hati nak berkongsi ilmu. sharing itu kan caring. caring itu kan loving.

tak pe lah, lain kali ye. insyaAllah...

nak tau dak, i'm currently reading this benda alah!!!

to all RAMians. tolong la excited! hehe menarik kot novel ni.
bila dah baca tu macam tak leh nak berhenti baca sebab i kept wondering who is Zonan. hehe

banyak persoalan yang berada di minda ... banyak tanda tanya dan juga kata kerja .. lalala~

and starting from 3 January to 10 January 2012, i'll be sitting for my final exam.
4 papers only but hard ok! dun play play~

Oceanography Biology
Mangrove Ecology
Ichthyophysiology
Biology of Coral Reef

next week is my study week and i hope i can prevent myself from log in to facebook, blogging and doing something that are not related to 'study hard but smart' too frequent during my study week. so, please wish me goodluck. do pray for me. i hope i can be more serious for this final exam. insyaAllah~

not forget to all Christian, Merry Christmast and A Happy New Year. *mendung la kat tempat aku ni, aku rase salji nak turun kot malam ni. HAHAHA* >,< satu lagi harapan yang takkan kesampaian kehkeh

ok, that's all. goodbye all beautifull people!~ kbai.

wassalam.

17 December 2011

Saje Menaip

Assalamualaikum ^^

ola uolls~ *badan saye sakit sakit*

nak tahu kenape? me and all my beloved coursemate baru je pegi field trip to Setiu Wetland  2 hari ni.
nak tahu tak ape yang kitorang buat?
  • identify pokok pokok bakau
  • tanam anak pokok bakau
  • and kira kira pokok bakau

tapi, yang paling aku suka buat tanam pokok bakau la. macam kat atas ni. waktu ni hujan lebat. semua pun basah kuyup ala ala citer hindustan. wallah! (^^)v malangnya, aku takde dalam gamba ni T_T sobs. 'Pokok bakau angkat' aku and aku ade kat area belah kanan sikit lagi.

eh? sape tuh?
pape pun, memang seronok la kan dapat berkubang. air pasang sampai paras paha. kaki macam nak  tercabut bila tenggelam dalam selut. sakit kot. segala sediment semua nak masok dalam kuku kaki aku. even dah mandi berjam jam bau selut tu macam masih mengekori dan menghantui hidup aku sampai sekarang. ew! satu badan aku sakit sakit macam simptom dah tua pun ade.

of course la bila balik UMT kena buat report.
report! report! report!
that's why la i love marine biology.
tengok! doggy pun suke~

hari tu aku jumpe dua budak comel ni kat hostel aku.
like mother, like daughter kan?
comel sungguh!
aku tak tau kenapa dulu dulu aku suka kutip kucing kaler ni bawak balik rumah. mak aku panggil kucing kaler ni kucing 'kain buruk' sebab kaler dia macam kain buruk.
pape je la ma, buruk pun buruk la asalkan piqa suka.

tengok yang ni. ade 6 jari. nampak tak dia ade extra jari kat ibu jari dia. eh? betol ke tu ibu jari kucing?

wallah! yang ni ape pulak? same same la kita nantikan ea. dah siap nanti insyaAllah aku upload video ni and cerita panjang lebar. (^^)v

ok, that's all today. live your life to the fullest bebeh! adios~

p/s: ready for tomorrow field trip pulak. me and my coursemate ade educational trip to Zoo Negara and Aquaria.

12 December 2011

Reducing The Stress

Assalamualaikum =)

hello uolls *diri ini sebenarnye banyak esaimen menanti, tapi update jap la (^^)v*

semakin hari semakin banyak esaimen, semakin banyak esaimen semakin stress diri ini

hence, *alolo macam nak buat ayat sains je* >,<

hence, harusla tahu macam mane nak reduce stress...

kalau stress mainlah dengan pet kesayangan. bagi aku kan, bila aku main ngan kucing aku rasa tenang je~ tak kesah kucing aku ke kucing orang ke kucing jalanan ke kucing hutan ke, kalo aku nampak je mesti aku nak sentoh diorang, belai belai. lepas kucing tu dah mula menunjukkan ke'friendly'an dia mula la aku picit picit pipi dia, tonyoh tonyoh hidung dia tarik tarik kaki dia, main main ngan ekor dia sampai kucing tu marah and meninggalkan scratch kat tangan dan berlalu pergi sambil goyang goyangkan ekor dia dengan kuat wuwu. >,< seronok pulak

it is believed that chocolate can reduce stress. yes, it is! chocolate or dalam bahasa Arab, shikulatah surely me'reduce'kan stress aku. bila dapat makan coklat kan aku rasa macam dalam syurga uhuk~ kesedapan dia tak terluah dengan kata kata. macam ade satu persaan gembira yang tak terungkapkan. ew~ ayat jiwang. especially kitkat! kitkat sedap sangat~ nyam nyam

have a break have a kitkat! (^^)

bila stress, encik pimples pun semakin banyak T_T sobs
sometimes, i love playing with my encik panda like a retard. hehe (^^)v

so, a lot of esaimen to be done. then, i need a bunch stock of nescafe and kitkat. less sleep and reduce stress.


nescafe lebih buih. buih nescafe comel, bukan?

tapi kan, aku tak taula. semakin banyak esaimen, semakin aku suka tido even dah minum a cup of nescafe. wuwu time tengah busy busy ni la suka nak ulang tayang movie movie yang aku dah tengok sambil buat esaimen. time tengah banyak test menanti ni la aku suka nak buat benda yang tak sepatutnya aku buat. hehe (^^)v peace to the world!

ok, that's all to scratch. =) have a nice day everyone! happy blogwalking guys kbai.

wassalam

6 December 2011

Random #1

Assalamualaikum

hye sume. selamat hari selasa (^^)v *hati gumbira sebab krisis air dah berakhir kat hostel aku*

aku mungkin bakal menghadapi hari hari busy namun menyeronokkan tengah bulan ni.

16 to 17 December ada field trip to Setiu Wetlands
18 to 19 December ada educational trip to Zoo Negara and Aquaria

memangla eksaited tapi. . .

20 December ada presentation field trip Oseanografi Biologi
21 December ada test Iktiofisiologi
bla bla bla yang lain aku dah tak ingat. huhuk~ >,<

harusla aku ambik seberapa banyak pic yang boleh dengan phone cabok aku. almaklumlah, belom ada rezeki nak beli kamera canggih wuwu

err~ cube teka. aku yang besa or pasu tu yang kecik? uh?
=_='
tepok dada tanya selera

oh yea
musim salju kat Terengganu dah pun berakhir
hujan jarang jarang turun
basikal aku pun dah ok
so, harusla aku berbahagia berbasikal pegi kelas hari hari

dah, nak cakap tu je. k bye! live your life to the fullest guys. avoid stress =) have a nice day everyone!

p/s: aku dah serik kat 'sesuatu' ni tapi hati tetap tertarik kat 'sesuatu' tu. what to do? >,< hati naughty, tak nak dengar kata.

30 November 2011

Precious Time With Precious Friends

Assalamualikum

hello! *kemurungan masih melanda diri tapi semangat meng'update' belog tetiba datang*

tengok title pon dah tahu nak cerita ape. Guys, inilah life seorang marine biology student =) i lovin' it!

biarlah gambar yang bercerita. . .

on 22 November 2011
we were asked by our iktiofisiologi lecturer untuk tengok prosedur pendaratan ikan kat Chendering Port. Nice! (^^)v aku suke je berjalan jalan ni~

ini belangkas.
ingat tak orang orang tua selalu sebut??
"asyik berkepit je macam belangkas"
Port Chendering
cuaca hujan! sejuk. rasa macam kat oversea =) suke!!

kucing berbahagia sebab kat sini banyak ikan. weewee \(^^)/

1st time aku tengok ikan barracuda. sooo big, sooo long...
no wonder la boleh putus telinga divers kalo kena gigit ngan benda alah ni
and that ikan pari is very very BIG u know
ni semua ikan Gred A

and 1st time gak aku tengok ikan pelik ni
moonfish
lebar tapi nipis
macam pinggan

lobster pun ade

eh eh tetiba gamba pisang goreng ngan teh panas!
saje letak >,<
cawan comel

sebelum masuk lab oseanografi biologi
terjumpa ngan kucing comel ni
stray cat kat 'Makmal Belangkas UMT'
comel tapi sombong
tu pun kena paksa ambik gamba dengan aku

tengok tu die buat muka mahal
sampai tak nampak anak mate.
ko mampu buat macam tu??

lab oseanografi biologi kali ni kitorang diminta buat herbarium. what the hell is that? google it ur self.
tengok Lily Luna ngan Pia ngah busy mengegam spesimen kat kertas putih
*sukahati aku je kan nak menunggangterbalikkan bahase*

Kak Nik sedang tekun masukkan benang dalam jarum
haruslah dijahit spesimen spesimen pokok bakau yang ade kat kertas putih ni barula tak beralih posisi dia

tengok ni hasil kakitangan Rasyid Kasman
jangan tak tahu Rasyid Kasman ni lelaki
eh?
bukan bukan
jangan tak tahu mamat ni berseni
*mamat nye tiade dalam gamba*

tak kurang gak semangat jitu yang ade pada 
Hawa J and Angah J 

and ni pulak lab biologi terumbu karang
Kak Ju, demonstrator kitorang yang baik hati lagi geliga otaknya tak nak kitorang tensi tensi
disebabkan esoknya kitorang ade presentation besar so lab kali ni kitorang bermain sambil belajar.

ni semua coral sebenarnya. Title: Coral Aggregation & Coral Disease
maksudnya, kitorang kena tunjukkan macam mane coral aggregation and disease disease coral yang ade.
ape tu??? alaa, takyah paham. baek puji coral kitorang comel.
comel tak? cepat cakap comel!!

haha >,< ni yg paling comel kot. tak suruh pun buat binatang binatang ni.  gedik nak buat. ni semua hasil tangan bebudak group aku yang diberi nama group Poritidae
ketam ade, penyu ade, sea urchin ade, crown of thorn ade, scallop ade, sea slug pun ade, sea star pon ade

siput pun ade. baek cakap siput tu comel. susah tau nak buat

sea urchin!!

coral oren ni aku yang buat!! fuh! gigih aku belajar buat dari Fahmi

dan ini kisah kami semua!!!!!

ni pulak lab iktiofisiologi.
'oxygen consumption in fish'
pffftttt banyak kali
bosan dol~

Aisyah and Nisa gigih je menjalankan eksperimen mengalahkan saintis

aku pulak BOSAN
jadi, aku main dengan ikan
comel!
rase nak picit picit

tengok ni
Syafiqa Hatta BOSAN!
*ye, aku memang membosankan*
T_T

Cuti Awal Muharram haritu aku and member keluar pegi Pantai Batu Buruk
ingat nak picnic picnic sambil main layang layang to eliminate the negative charges
tapi, ku sangkakan panas hingga ke senja, rupanya hujan di petang hari
T_T sobs
maybe next time, perhaps
and the cute creature kat atas ni name die Cakilla
kucing kat rumah Kak Nik and Kak Acha
singgah rumah diorang sebelum balik sebab Nemo nak pulangkan helmet
rumah diorang sangat comel
sempat minum minum kat rumah diorang and bergossip. hew hew hew

 
 eh? sape ni?
Ni Ain and Jimy
kitorang brekfest sesame pada satu pagi yang indah
dan itu botol mineral aku
err? motif?


then, we heading to the library
study la beb! sementara nak tunggu kelas kul 2 petang lak
malam ade test oseanografi biologi
aku dudok kat port di sebalik rak rak buku seorang diri agar tiada sesiapa pun yang boleh lalu lalang and mungkin mengganggu konsentrasi
tapi malangnye, aku tetido
heeeheee
almaklumlah, bila dilanda kemurungan haruslah tidor menjadi penawar
nak study pun tak masok sangat
 akibatnya, aku tak dapat jawab sangat pun test tadi T_T

and nak tahu? sekarang ni dah pukul 4 pagi derr~ esok aku ade kelas pukul 8. hehu >,<

ok, that's all for today! Doakan kemurungan aku beransur pergi.

Thanx for reading this entry =)

19 November 2011

The 'Tak-tahu-nak-letak-tajok-ape' Post

Assalamualaikum

hello there *mood: entah lerr, takde mood menarik nak dikongsi =__='soo, bace je la ape yang tertaip. taknak bace sile tekan tande 'x' berwarna merah di sudut kanan atas scrin lappy anda. terima kasih*

hujan hujan hujan hujan hujan hujan hujan
Alhamdulillah
i prefer cool rather than hot

satu rahmat Tuhan yang turun dari langit. tanah yang kering kontang menjadi subur. every living things on the Earth feel refresh. lopak air disane sini. kuku biru sejok tak hengat. duduk bilik tingkat 5 terase macam ade aircond pule. bak kate pepatah 'tak bermastautin dalam library UMT pun boleh beku apetah lagi dalam library'

musim salju di Terengganu. *view from my ade-aircond room* u see u see, the rintik rintik hujan
sejuk woo. tapi takpe, persediaan nak dudok Australia satu hari nanti. eh, kejap. Australia ade salji ke?

musim salju. musim yang paling susah nak bangun pagi. bila lappy menjadi 'kawan baik' dunia akhirat mate and badan pon jadi penat. plus, bosan! pffft banyak kali. oleh itu, 'sayang' baru, Hatiku di Harajuku, my mp3 and katil menjadi penawar hati yang lara.

bila rasa bersalah sebab tak buat esaimen tapi dengan selamba baca novel sambil goyang goyang kaki. encik lappy kembali menjadi peneman setia hidup dunia akhirat. =__=' tak boleh la. terasa macam diperhatikan. terasa macam ada mata-mata yang nak cek aku buat esaimen ke tak. huuu~ macam cerita thriller pule~

oh heavy metals! keranamu hari hari aku tido pukul 3. ade satu hari tu aku tak tido langsung. who do you think u are? running round leaving scars.

 maka Perpustakaan Sultanah Nur Zahirah menjadi rumah kedua. setiap malam pergi library.
semuanya keranamu, heavy metals

ditemani rakan rakan seperjuangan yang pemalu. sorok belakang lappy. >,< bohoho *gelak tertahan tahan sebab tengah berade di khalayak ramai sekarang*

hari hari lab. hari hari lab. lepas tu hari hari report, hari hari report.

asyik asyik identify species. 

keranamu lagi heavy metals. encik excel juge menjadi 'besfren forever' dahku.

kira je salah, kira je salah.
sebab tu la aritu aku makan milo. i repeat. makan milo bukan minum milo.
sebab takde kit kat.
nak kurangkan stress.
takut jadi gila.
semuanya keranamu heavy metals!
T_T
tsk... tsk...

hari hari melukis, hari hari melukis. ni kelas pendidikan seni ke hape?

OMG! tensi! tensi! tensi!
can somebody spon me a trip to Australia? tolong la tolong la. tolong la.
kalo ade sile pm saye segera.
a.s.a.p.

thanx for reading my sadis story. kbai!