27 July 2011

:: wordless wednesday #2 ::



home is where i can look and feel ugly and enjoy it

26 July 2011

:: makan, eat and mentekedarah ::

Asslamualaikum~


i'm currently at KUCHING,SARAWAK...so, the most WAJIB things i do is to EAT...

eat what?? all this SARAWAK DELICACIES loooooooorh....ohooo~ after raya,...my parents plan to apply for pension, move to Bangi (where my eldest sister lived), stay there and live happily ever after.. (InsyaALLAH).......plus, all of us (children) working/studying at peninsular except for my youngest bro...

so, bila betul2 pindah...HARUSlah aku makan puas2 bende alah ni!!! kalo x, raya je la baru boleh makan...raya je balik KUCHING...huhu T.T

let me introduce our nominees...

1. THE MOST COMPULSORY


<MEE KOLOK>


2. THE MOST WANTED


<MEE JAWA>

3. THE MOST TANTALIZED


<LAKSA SARAWAK>

terliur tak?terliur kan?kan?kan? haha...

meh layan LAGU PILIHAN HARI INI

ROLLING IN DEEP - ADELE



ok..bubye

wassalam

21 July 2011

:: mat rempit berlesen ::

Assalamualaikum semua~

hehe...suka la tengok CUBPRIX!!


almaklumlah...kat sarawak tercinta ni tak sampai lagi 8tv ngan tv9....*kesian~ =___=' ...kalo pasang astro je dapat tengok....rumah pun takde astro....ni lah natijah nya..melayan cubprix tengah2 malam kat tv3..hehe





haaa~ senget lagi senget lagi kasi cecah trek...ohoho


ni memang mencecah trekk...gilekk aa...


nape perlu ade pempuan yang payungkan ni?? GEDIK tol!


semart baby!! i want one..plisss~ --> 17...*aww~ (^^)v

oke,..sudah melepaskan keterujaan..babai

meh layan LAGU PILIHAN HARI INI

LINKIN PARK - NEW DIVIDE



wassalam~


20 July 2011

:: wordless wednesday #1::

Assalamualaikum~

wondering what WORDLESS WEDNESDAY is all about...

and now i found the answer....

nah, aigooo~ make me extremely speechless....



=__________='

wassalam~

19 July 2011

:: muka berseri?? ::

Assalamualaikum~

heheh~ rase pelik lak buat entry yang cenggini..tapi takpelah kan..perkongsian bersame...sharing is caring...caring is loving....loving is?

nah, sile bace TIPS MUKA BERSERI

1. Bangun pagi, sebelum air menyentuh mana2 anggota badan, gunakan jari telunjuk dan rautkan menggunakan air bermula dari bawah muka hingga ke dahi disertai dengan SELAWAT. Ulang sebanyak 3 kali. Amalkan setiap hari, InsyaALLAH, wajah anda akan berseri2. Jangan rautkan dari atas ke bawah, sebab nanti muka cepat kedut. Dan JANGAN TINGGAL SOLAT serta BACA ALQURAN dan BERWIRID.

2. tu je tips nye .. dah bagi tips PALING AFDHAL ni...xpelu produk berjenama bagai....same2 la kite start amalkan....hehe...




p/s: natural beauty is always the best! (^^)v


meh layan LAGU PILIHAN HARI INI...

SELENA GOMEZ - WHO SAYS...


wassalam~

18 July 2011

:: baru sehari dah rindu ::

Assalamualaikum~

huih~ =____=

rindu lak ngan diorang...huuuu~ baru sehari....lagi seronok jaga diorang cuti2 ni even  kekadang ke'NAUGHTY'an diorang tak terkawal...


far0uq @ lee jun ki

hamzah @ encik taff

rindu nak practice scuba petang2 ngan diorang......hhhhhhhmmmmmmmmmmmm............



tak pe la...raya kite jumpe lagi ye nephew2 ku....

apepun...

jom dengar LAGU PILIHAN HARI INI....hehe




COLBIE CAILLAT - I DO



wassalam~

17 July 2011

:: waa!! UMT dah dikenali rakyat Malaysia!! ::

Assalamualaikum~

Aku baru je sampai ke Kuching tanah airku pukul 4 petang tadi...huhuk~ (^^)v

haaaa...baru boleh shout HOME SWEET HOME!!!...heeee~

bebalek ke tajuk entry....

mase dalam flight tadi duduk sebelah sorang kakak ni...then, dia tegor...

kakak: study ke kerja?
aku: study lagi...
kakak: kat mane?
aku: Terengganu...(*salunye jawab UMT..tapi salu nye orang akan tanya balek..'UMT tu ape ye??' so, malas nak cite panjang aku jawab je la Terengganu)
kakak: Terengganu? UMT la ea?
aku: a'ah..(dalam hati-->ea?akak ni tau UMT tu ape?nice la...ni mesti sebab pasal budak yang hina lagu negaraku tu..kehkeh >,<)

perbualan terhenti disitu~

kesimpulannya...UMT dah popular dengan nama buruk...aku tak menyalahi sape2...mungkinkah fakers?exUMT student or memang currently student? or maybe takde kaitan pun dengan UMT...mungkin ade sebab kenape dia ubah lirik lagu negaraku tu..hhhmmm...gubahan lirik yang penuh tersirat...mungkin sebab dia frust? or anything...huhu....whatever lah~

PERSOALANNYA....
macam mane nama UMT boleh naik?? kenapa nama UMT yang di'HIGHLIGHT'kan? kenapa dalam banyak2 detail pasal dia nama UMT yang naik?kenapa?kenapa dan kenapa?kesian kat UMT..UMT tak salah...yang salah warga dia....



huih~ =___= apalah yang ada pada nama?

ape ape je lah~

meh layan LAGU PILIHAN HARI INI

TAYLOR SWIFT - MEAN


wassalam...

16 July 2011

:: mereka yang popular di alam maya ::

Assalamualaikum~

i love music....

waktu lepas matrix dulu hidup sungguh membosankan....tunggu result matrix...tunggu result upu....

on9 lah tempat aku menghilangkan kebosanan...especially facebook....sampaikan aku bosan dengan facebook....oleh itu, aku add sape saje yang ade kat PEOPLE YOU MAY KNOW kat facebook tu....

dan...aku terjumpa AINAN TASNEEM....

mule2 ternampak video AINAN with her guitar cover macam2 lagu....1st time dengar terus suke....sampai la sekarang ni dah buat lagu sendiri....nice la AINAN....dan aku suka pendirian dia yang tak nak jadi artis bila ditanya...doctor wannabe la katakan...cayalah!! (^^)v study lagi kan? kan?

AKU SUKA DIA - AINAN TASNEEM

ok...
bile cuti semester 1 (universiti) aku terjumpa pulak NAJWA LATIF....aku follow NAJWA sampai la dah ade lagu sendiri and sekarang ni aku dengar khabar dah masuk pun tv...huih~ 

NAJWA LATIF - CARTA HATI


CINTA MUKA BUKU - NAJWA LATIF

then, 
cuti sem ni lak terjumpa si kembar sweet ni...ATIKAH & ATIRAH NORDDIN
ni tak yah tanye nak jadi artis ke tak...study pun jurusan music kan...SUARA UNIK

ATIKAH & ATIRAH NORDDIN - TERCIPTA CORETAN


ATIKAH & ATIRAH NORDDIN - DALAM HATI

ada lagi 1..tapi tak jumpe video tu..dalam facebook diorang ade...kalo berminat carikla Atikah & Atikah Norddin...lagu PELIK AKU...lagu ni memang sweet la....

cuti sem 3 nanti sape lak yang aku akan jumpe kan..hahaha (^^)v

i just love to see GIRL-WITH-GUITAR...dunnoe why..

apepun..study jangan abaikan ye adik-adik....

:: gadis semasa ::

Assalamualaikum~

dan hari ni aku addict ngan lagu Yuna _ Gadis Semasa...



tah pape..ketinggalan zaman...orang lain dah bosan dengar lagu ni..aku baru nak addict..haha

nak wat cane....

AKU MEMANG BEGITU...
TETAP SEPERTI DAHULU...

suke melawan arus dunia....hehe....

15 July 2011

:: mutiara kata hari ini ::

Assalamualaikum~


Pantun ni aku cilok dari Bicara Mahasiswa UMT...hehe *myrayusreena--> tak berniat nak tiru ok! kehkeh (tak reti nak tag =,=')


Aku ni pun dok lerr alim sangat...tak la bertudung labuh...bergaye pun tak...pakaian pun tak menepati sangat kehendak Islam dalam menutup aurat....tapi bila baca bait-bait pantun ni rase terngadah sikit...


Jadi, sile la baca...same2la kita renungkan dan selamat beramal...



Baju nipis nampak bayang
Peha gebu saja ditayang
Lebih baik tak pakai baju senang
Dah tentu boleh tunjuk terang-terang

Baju ketat seluar sendat
Pakai tudung just ikat-ikat
Dari mula memang bukan adat
Disudut agama pun gaya tak berkat

Tudung jarang baju nipis
Pakai sikit boleh nampak ‘garis’
Mata orang terbeliak, kita membengis
Bila kena kutuk, kenapa menangis

Apa rasanya, kepala bertudung, kain terbelah
Kalau takat rambut orang kurang ghairah
Lain kalau peha gebu atau ternampak lurah
Mata yang memandang boleh keluar darah

Kebaya ketat, kain terbelah
Ikat tudung macam tak sudah
Nak ikut suruhan agama memang tak mudah
Tapi Islam sebenarnya indah

Dah kalau mula minat nak bertudung
Cubalah sesuaikan apa yang disarung
Kalau masih rasa jiwa tu ‘mendung’
Maknanya nafsu tu belum dapat dibendung

Bertudung itu bukan satu paksaan
Ianya lebih kepada keinsafan
Selalunya nafsu masih dikuasai syaitan
Itu la pasal fesyen pun yang bukan-bukan

Asal menutup aurat itu tuntutan
Kalau dianggap susah, tu sebab bosan
Yang ya nya hati tak berkenan
Tu yang berjela-jela mencipta alasan

Menutup aurat satu syariat
Kepada agama kita taat
Hidup berkat pahala berlipat-lipat
Di dunia selamat, di akhirat pun selamat.

:: Harry Potter and The Deathly Hallows Part 2 - It All Ends at 14 Julai ::

Assalamualaikum~

no more Harry Potter after this =')

from the beginning...

Harry Potter and The Sorcerer's Stone



Harry Potter and The Chamber of Secret



Harry Potter and The Prisoner of Azkaban



Harry Potter and The Goblet of Fire



Harry Potter and The Order of Pheonix



Harry Potter and The Half-Blood Prince



Harry Potter and The Deathly Hallows Part 1



and the last one...

Harry Potter and The Deathly Hallows Part 2



no more after this...

IT ALL ENDS



Rupert Grint, Emma Watson and Daniel Radcliff



masing2 dah matured....huih~

will miss u larh~

p/s: xmo delete movie2 harry potter dlm lappy..sayang~

wassalam...

14 July 2011

:: mutiara kata hari ini ::

Assalamualaikum~

Tak perlu mencari teman secantik Balqis andai diri tak sehebat Sulaiman...

Tak perlu seteguh Ibrahim jika diri tak sekuat Hajar...

Mengapa mengharap teman setampan Yusuf jika kasih tidak setulus Zulaikha...

Mengapa didamba teman hidup sehebat Khadijah andai diri tak sesempurna Rasulullah saw...

13 July 2011

:: kisah kucing ::

assalamualaikum sumer~

saya sangat sangat sangat suke kucing...boleh dikatakan kucing ni belaan dari tujuh keturunan saya yang lampau..macam saka...kehkehkeh  *overrrr!!!~ (^^)v

berbalek ke permuakaan air,...arwah opah saya suke kucing... parents saya suke kucing..bapak aku buat kucing dia mcm baby...didokong kesane kemari...adik beradik apetah lagi... famili saya setiap kali pindah rumah mesti ade je kucing baru yang datang rumah...kitorang tak penah beli kucing...NEVER EVER....

bile dah datang tu mulela beranak pinak..sebab tu rumah saye tak sah tak banyak kucing...yang datang tu pulak bukannye sihat sangat..dah tu nak buat cam ne..mama saye ni cepat kesian...oleh itu...kucing pun suke bertandang....adik bongsu lelaki saye pulak lagila cepat kesian..penah kitorang terjumpe 5 ekor anak anjing yg sehat and comel2 kene buang kat pasar tanpa ibunya...menangis adik saye tu...x sangke...MUKA LEGEND TAPI HATI CUTE~ naseb baek tak bawak balek rumah...juara kutip kucing jalanan dalam famili...kalah saye....tapi...jage x mau...kuang asam -,-'

justeru itu..., ingin saye kongsikan bersame kisah2 yang saye rasekan menarik tentang kucing....

selamat membaca~

1. MITOS PENJELMAAN DEWA
Pada tahun 1800, penemuan kubur yang mengandungi 300,000 mumia kucing. Bagi bangsa Mesir kuno, kucing adalah haiwan suci. Mereka menganggap kucing sebagai penjelmaan Dewi Bast. Apabila ada yang berani membunuh kucing, maka akan dijatuhkan hukuman mati. Pada tahun, tersebut, kucing yang mati juga akan dimumiakan seperti manusia. Pada pertengahan abad di Eropah, kucing dibenci dan sering dikaitkan dengan sihir. Mereka yakin kucinglah penyebab wabak Black Death (wabak penyakit). Kucing diburu dan dibunuh sehingga menyebabkan jumlah tikus yang menjadi punca sebenar wabak tersebut semakin bertambah. (source: indonesiaindonesia.com)



2. NABI DAN KUCING
Diceritakan dalam sebuah kisah, Nabi Muhammad saw memiliki seekor kucing yang diberi nama Mueeza. Pada suatu hari, dikala nabi hendak mengambil jubahnya, Mueez sedang nyenyak tidur di atas jubahnya. Oleh sebab tidak mahu menganggu tidur haiwan kesayangannya itu, Nabi pun memotong belahan lengan jubahnya. Ketika Nabi kembali ke rumah, Mueeza terbangun dan merunduk kepada Nabi. Sebagai balasan, Nabi menyatakan kasih sayangnya dengan mengelus lembut badan mungil kucing itu. (source: yupi19.wordpress.com)



Sebab tu la orang2 tue selalu pesan...jangan kacau kucing yang tengah tidur...BERDOSA!!

3. MITOS KUCING HITAM
Ini yang aku tak boleh nak terima...

Ramai yang takut dengan kucing hitam. Bak kata mereka kucing hitam ni bawak sial. Antara mitos yang saya penah bace:
   *ade yang percaye kucing hitamlah yang membawa jiwa manusia ke alam baka
   *masyarakat Celts percaya bahawa kucing hitam dapat meramal masa depan.
   *Druids pada zaman Inggeris kuno percaya bahawa kucing merupakan jelmaan seseorang yang berbuat jahat semasa hayatnya. Para druids lah yang telah mengaitkan kucing hitam dengan Halloween, hantu dan para penyihir.
   *ade yang percaye kucing hitam merupakan salah satu penyamaran para penyihir.
(source:queenofsheeba.wordpress.com)


tengoklah betapa cutenya kucing hitam..

haha..bagi aku..ini karut belaka...kucing hitam tetap makhluk Allah swt...aku banyak je kucing hitam kat rumah....xde bawak ape2 sial pun...kemon la..zaman dah maju derr...jangan dok percaye benda karut nih...kalo kucing hitam boleh ade benda2 cam ni...cicak tokek yang harge bejuta2 tu camne lak?? *heheh =_=' nape tetiba cicak tokek ni...

KUCING ADALAH KUCING!!

4. KENAPA KUCING TANGKAP TIKUS??
Aku pun selau terfikir kenape kucing2 aku tangkap tikus pastu tak makan pun...ape yang dyorang buat?? bawak masok rumah pastu golek2 bangkai tikus tu kat lantai bersame2 anak2nye...bermain2 seperti lantai rumah kitorg playground dyorg....puas main dibio nye cam tu je....memang kene cepuk dengan aku la tuh...rupe2nye ni kisah sebenarnye...

Kucing membawa hasil pemburuannya atas beberapa kemungkinan yang boleh diterima pakai:
*Memberi hadiah kepada tuannya...mungkin nak membalas jasa kita yang dah menjage diorang dari kecik sampai besar...dari saket dah sehat balek...sebab kucing bukannya menganggap kita tuannya tetapi salah satu ahli 'komuniti' nya
*Mengajar anak2 nye memburu...(source: kucingutara.blogspot.com)



ooo...kisah nye...lepas ni aku sayang2 kucing aku kalo dye tgkp tikus....barulah mereka terasa dihargai....

5. PEMBURU TERHEBAT DUNIA
Kucing mampu memburu dan membunuh beribu spesies hidupan mengalahkan tahap pemburuan spesies kucing besar seperti singa, harimau dan spesies kucing besar lain. Ini kerana spesies kucing besar hanya mampu memburu dan membunuh tidak kurang dari 100 spesies hidupan sahaja. Oleh kerana kucing rumah saiz bezanya kecil maka ianya tidak berbahaya kepada manusia dan merupakan sahabat manusia yang paling ideal. (source:zh-cn.facebook.com)


oh mrs norris!!

6. KUCING MAMPU MEMBALAS DENDAM
Ini mungkin pengalaman hidup aku sendiri setelah 20 tahun hidup di muka bumi bersama kucing ni....aku rasekan kucing ni pandai balas dendam tau....nak tau camne???

bila dye tau yang someone ni tak suke dia ke marah2 kat dia tanpa sebab or bersebab ke...dyorang sure akan balas dendam punyelah...aku pun penah kene tau cume tak sedar je yang dyorang ni sebenarnye membalas dendam....bayangkan...selama kita jaga dia ni pandai je berak luar rumah....aku kadang2 suke paksa diorang tido ngan aku lam bilik kan...pagi esoknya tengok2 aku dah pun bergelumang dengan tahi....*ohh seperti spa layaknye...haha...mgkn kite paksa2 dye x mau tu yang kene berak tu even selama ni pandai je tahan berak....

and 1 kesahnya lagi....kat universiti, aku memang suke bawak kucing2 kat hostel masok bilik main ngan diorang...bagi makan....diorang pun kadang2 request sendiri nak masok bilik...roomate aku pun mmg suke so xde problem la...then, ade jiran2 tetangge yang mmg x boleh nak terima kucing ni...kucing sebatu jaoh dah menjerit bagai berok....oleh itu, balasan nye...memang salu kene berak larh kat pintu depan bilik dyorg ..padahal x penah sekali pun diorang berak k kencing ke depan bilik aku...penah je kitorang bawak tido...xpenah!!....

hahaha...padanmuka!! sape suroh kutuk kucing yang tak penah kacau dyorang tuh....xsuke diam2 sudah xperlukan suarakan...kucing bukan rakyat Malaysia...tiada tindakan undang2 boleh dikenakan atas kucing...tapi tindakan undang2 boleh dikenakan ke atas orang yang jahat ngan haiwan....huih~ aku pun baru tahu.....nice!!~ (source: suarahatisyafiqahatta,2011)

oo...aku rasa tu jela yang menarik bagi aku...yang lain2 tu bese2 je la...

p/s: sayangilah haiwan...sesungguhnya kita berkongsi bumi ini dengan mereka...bukan bumi ni kita je yang punye...kalau tak suke jangan aniaya...diorang pun ade hati ade perasaan cume xde akal and kudrat je nak menyuarakan apa yang diorang tak puas hati terhadap manusia....kalau la haiwan boleh bercakap, mungkinkah ade kerajaan dan pembangkangnye?? haha...*tidak berunsur sindiran...renung2kan dan selamat beramal~

wassalam~

11 July 2011

Aku Suka Kembar

assalamualaikum~

hehe...saje nak bercerita....

tu la citer nye..aku sgt fanatik n suke tgk si kembar...tp seiras la...kembar x seiras aku x suke....salu berangan macam mane kalo aku ade kembar...mesti pegi mane2 pun same2 kn? pastu kembar tula BEST FRIEND FOR EVER AND EVER yang kite ade...kite x penah rase sorang2 sbb kembar kite still ade ngan kite....sharing happiness and also problems together gether rite....so kite x kan rase kesunyian langsung.....

dan aku xtau nape aku suke sgt dengan KEMBAR or TWINS...


AIDIL ZAFUAN & ZAQUAN ADHA

x minat bola pun tapi suke dyorg~


IKIN & AEIN RAHMAT

x minat pun dyorg ni..tp aku suke sgt tgk...


MILLY & BECKY ROSSO lam cite LEGALLY BLONDE...

kembar ni aku sangat suke!!!! dyorg comel...














ATIKAH & ATIRAH NORDDIN....musicians

ni pun aku suke...mereka sweet!!~


FRED & GEORGE WEASLEY in HARRY POTTER movies
movie tu berseri ade dyorg nih


OLSEN TWINSS...MARY KATE & ASHLEY OLSEN...
tantek!!~



DIANA & LINA JOHOR..entah sape2..huhu,..artis la tapi...

suke nye rambut yg pakai baju turqoise tu....lawa~


coooomeeeyylllll~

CAROLINE dan Elizabeth pada hari perkahwinan mereka pada Disember 2009.
kawen pun same2...

hhhmmm~ sweet kan?kan?kan?

*mule la teringin nak ade anak kembar in the future...kah kah kah =_____= haruslah mencari orang yg bwk gene kembar nih!!

pastu mule la kene TEKANAN 2 PENJURU....stress 2 kali ganda....pening 2 kali ganda....

huih~ apepun manusia hanya merancang TUHAN menentukan.....

wassalam~