30 November 2011

Precious Time With Precious Friends

Assalamualikum

hello! *kemurungan masih melanda diri tapi semangat meng'update' belog tetiba datang*

tengok title pon dah tahu nak cerita ape. Guys, inilah life seorang marine biology student =) i lovin' it!

biarlah gambar yang bercerita. . .

on 22 November 2011
we were asked by our iktiofisiologi lecturer untuk tengok prosedur pendaratan ikan kat Chendering Port. Nice! (^^)v aku suke je berjalan jalan ni~

ini belangkas.
ingat tak orang orang tua selalu sebut??
"asyik berkepit je macam belangkas"
Port Chendering
cuaca hujan! sejuk. rasa macam kat oversea =) suke!!

kucing berbahagia sebab kat sini banyak ikan. weewee \(^^)/

1st time aku tengok ikan barracuda. sooo big, sooo long...
no wonder la boleh putus telinga divers kalo kena gigit ngan benda alah ni
and that ikan pari is very very BIG u know
ni semua ikan Gred A

and 1st time gak aku tengok ikan pelik ni
moonfish
lebar tapi nipis
macam pinggan

lobster pun ade

eh eh tetiba gamba pisang goreng ngan teh panas!
saje letak >,<
cawan comel

sebelum masuk lab oseanografi biologi
terjumpa ngan kucing comel ni
stray cat kat 'Makmal Belangkas UMT'
comel tapi sombong
tu pun kena paksa ambik gamba dengan aku

tengok tu die buat muka mahal
sampai tak nampak anak mate.
ko mampu buat macam tu??

lab oseanografi biologi kali ni kitorang diminta buat herbarium. what the hell is that? google it ur self.
tengok Lily Luna ngan Pia ngah busy mengegam spesimen kat kertas putih
*sukahati aku je kan nak menunggangterbalikkan bahase*

Kak Nik sedang tekun masukkan benang dalam jarum
haruslah dijahit spesimen spesimen pokok bakau yang ade kat kertas putih ni barula tak beralih posisi dia

tengok ni hasil kakitangan Rasyid Kasman
jangan tak tahu Rasyid Kasman ni lelaki
eh?
bukan bukan
jangan tak tahu mamat ni berseni
*mamat nye tiade dalam gamba*

tak kurang gak semangat jitu yang ade pada 
Hawa J and Angah J 

and ni pulak lab biologi terumbu karang
Kak Ju, demonstrator kitorang yang baik hati lagi geliga otaknya tak nak kitorang tensi tensi
disebabkan esoknya kitorang ade presentation besar so lab kali ni kitorang bermain sambil belajar.

ni semua coral sebenarnya. Title: Coral Aggregation & Coral Disease
maksudnya, kitorang kena tunjukkan macam mane coral aggregation and disease disease coral yang ade.
ape tu??? alaa, takyah paham. baek puji coral kitorang comel.
comel tak? cepat cakap comel!!

haha >,< ni yg paling comel kot. tak suruh pun buat binatang binatang ni.  gedik nak buat. ni semua hasil tangan bebudak group aku yang diberi nama group Poritidae
ketam ade, penyu ade, sea urchin ade, crown of thorn ade, scallop ade, sea slug pun ade, sea star pon ade

siput pun ade. baek cakap siput tu comel. susah tau nak buat

sea urchin!!

coral oren ni aku yang buat!! fuh! gigih aku belajar buat dari Fahmi

dan ini kisah kami semua!!!!!

ni pulak lab iktiofisiologi.
'oxygen consumption in fish'
pffftttt banyak kali
bosan dol~

Aisyah and Nisa gigih je menjalankan eksperimen mengalahkan saintis

aku pulak BOSAN
jadi, aku main dengan ikan
comel!
rase nak picit picit

tengok ni
Syafiqa Hatta BOSAN!
*ye, aku memang membosankan*
T_T

Cuti Awal Muharram haritu aku and member keluar pegi Pantai Batu Buruk
ingat nak picnic picnic sambil main layang layang to eliminate the negative charges
tapi, ku sangkakan panas hingga ke senja, rupanya hujan di petang hari
T_T sobs
maybe next time, perhaps
and the cute creature kat atas ni name die Cakilla
kucing kat rumah Kak Nik and Kak Acha
singgah rumah diorang sebelum balik sebab Nemo nak pulangkan helmet
rumah diorang sangat comel
sempat minum minum kat rumah diorang and bergossip. hew hew hew

 
 eh? sape ni?
Ni Ain and Jimy
kitorang brekfest sesame pada satu pagi yang indah
dan itu botol mineral aku
err? motif?


then, we heading to the library
study la beb! sementara nak tunggu kelas kul 2 petang lak
malam ade test oseanografi biologi
aku dudok kat port di sebalik rak rak buku seorang diri agar tiada sesiapa pun yang boleh lalu lalang and mungkin mengganggu konsentrasi
tapi malangnye, aku tetido
heeeheee
almaklumlah, bila dilanda kemurungan haruslah tidor menjadi penawar
nak study pun tak masok sangat
 akibatnya, aku tak dapat jawab sangat pun test tadi T_T

and nak tahu? sekarang ni dah pukul 4 pagi derr~ esok aku ade kelas pukul 8. hehu >,<

ok, that's all for today! Doakan kemurungan aku beransur pergi.

Thanx for reading this entry =)

19 November 2011

The 'Tak-tahu-nak-letak-tajok-ape' Post

Assalamualaikum

hello there *mood: entah lerr, takde mood menarik nak dikongsi =__='soo, bace je la ape yang tertaip. taknak bace sile tekan tande 'x' berwarna merah di sudut kanan atas scrin lappy anda. terima kasih*

hujan hujan hujan hujan hujan hujan hujan
Alhamdulillah
i prefer cool rather than hot

satu rahmat Tuhan yang turun dari langit. tanah yang kering kontang menjadi subur. every living things on the Earth feel refresh. lopak air disane sini. kuku biru sejok tak hengat. duduk bilik tingkat 5 terase macam ade aircond pule. bak kate pepatah 'tak bermastautin dalam library UMT pun boleh beku apetah lagi dalam library'

musim salju di Terengganu. *view from my ade-aircond room* u see u see, the rintik rintik hujan
sejuk woo. tapi takpe, persediaan nak dudok Australia satu hari nanti. eh, kejap. Australia ade salji ke?

musim salju. musim yang paling susah nak bangun pagi. bila lappy menjadi 'kawan baik' dunia akhirat mate and badan pon jadi penat. plus, bosan! pffft banyak kali. oleh itu, 'sayang' baru, Hatiku di Harajuku, my mp3 and katil menjadi penawar hati yang lara.

bila rasa bersalah sebab tak buat esaimen tapi dengan selamba baca novel sambil goyang goyang kaki. encik lappy kembali menjadi peneman setia hidup dunia akhirat. =__=' tak boleh la. terasa macam diperhatikan. terasa macam ada mata-mata yang nak cek aku buat esaimen ke tak. huuu~ macam cerita thriller pule~

oh heavy metals! keranamu hari hari aku tido pukul 3. ade satu hari tu aku tak tido langsung. who do you think u are? running round leaving scars.

 maka Perpustakaan Sultanah Nur Zahirah menjadi rumah kedua. setiap malam pergi library.
semuanya keranamu, heavy metals

ditemani rakan rakan seperjuangan yang pemalu. sorok belakang lappy. >,< bohoho *gelak tertahan tahan sebab tengah berade di khalayak ramai sekarang*

hari hari lab. hari hari lab. lepas tu hari hari report, hari hari report.

asyik asyik identify species. 

keranamu lagi heavy metals. encik excel juge menjadi 'besfren forever' dahku.

kira je salah, kira je salah.
sebab tu la aritu aku makan milo. i repeat. makan milo bukan minum milo.
sebab takde kit kat.
nak kurangkan stress.
takut jadi gila.
semuanya keranamu heavy metals!
T_T
tsk... tsk...

hari hari melukis, hari hari melukis. ni kelas pendidikan seni ke hape?

OMG! tensi! tensi! tensi!
can somebody spon me a trip to Australia? tolong la tolong la. tolong la.
kalo ade sile pm saye segera.
a.s.a.p.

thanx for reading my sadis story. kbai!

15 November 2011

Dugaan Dari Langit

Assalamualaikum

hello there yang tengah panic mcm cacing kepanasan kene siram ngan garam sebab tarikh presentation field trip ade lagi kurang dua minggu dari sekarang tapi tak siap lagi di sane *oh well, i feel more energetic after i manage to watch a movie last night and slept at 3 am and miss my mangrove class at 8 am this morning hewhew* >,<

hahah! *nak gelak dulu*

cabaran after cuti
  • baru dapat tahu yang ade satu step in analysing heavy metals kitorang tetinggal
  • bila tertinggal maka data tak valid
  • bila tak valid maka tak boleh buat graph
  • bila tak buat graph maka tak boleh nak study result
  • bila tak study result maka tak boleh nak compare data dengan yang sedia ada
  • bila tak dapat compare maka 60% from the overall slide presentation tak boleh nak siap
  • bila tak siap mula la panic tak tentu arah sebab Dr Siti nak tengok khamis ni
  • bila Dr Siti nak tengok tapi tak siap lagi maka cair la tahi telinga kena marah
 T_T sobs.

inilah yang dikatakan dugaan yang datang dari langit

nice bukan?

hadapi dengan senyuman. Dr Siti. i'm soooo sorry. kbai.

11 November 2011

English Cartoons: Learning Medium For Toddlers

Assalamualaikum

Hello kawan kawan yang cutinya dah nak habis tu *mode: sedang goyang kaki, tak risau dengan esaimen yg tak buat lagi, sebab tak reti pon nak buat (^^,)v harus ade tunjuk ajar dari rakan sebaya bila balik UMT nanti. oh? maaf Dr Siti =__='*

suka tengok kartun kan? zaman kita kecik kecik dulu, kita suka -->

power rangers

digimon

dragon ball

pokemon

sailormoon
hehu jangan kelentong daku la kate tak tengok katun katun ni kecik kecik dulu

tapi kebanyakan ibuk ibuk bapak bapak tak suka kite tengok kartun sebab most of us spent the whole time sitting in front of the tv to watch cartoon instead of playing outside house. plus, banyak negative effect bebanding positive. contoh, buat buat lupe nak cuci kasut bila sampai hujung minggu. eh?

no no no *sambil gerak jari telunjok ke kiri dan kanan*

tapi kanak kanak nowadays are very lucky. sebab diorang ade -->

bubbly guppies

diego

dora the explorer

blues clues

wonderpets
trust me. untuk bebudak zaman sekarang. tak semua cartoon bawak negative effects. cartoon ni bukan sekadar cartoon tapi medium pembelajaran untuk kanak kanak kecil. plus, persediaan nak masuk tadika nanti. at least dah kenal rupa bentuk and nama sesuatu objek dalam English. contoh terdekat -->

my 3-year-old and 2-year-old nephews learn English from the cartoons. according to my big sis, dia tak selalu pun ade masa nak ajar anak anak beliau words words omputeh ni. diorang belajar dari kartun. (gamba: tengah tengok kartun)

macam tadikan, aku tengah lipat kain. lepas tu aku tanya la encik Farouq (my 3-year-old nephew)

"Farouq, ni ape", sambil pegang bakul baju
"Basket"

dalam kepala aku expect dia nak jawab "bakul'. haih~ advance bebudak zaman sekarang ni. =) Farouq, siap ade slank British lagi bila sebut 'No'. it's like 'nooou' (bibir nak terjuih juih) haha XD lol

as the conclusion. ade banyak cara nak improve English ni. cartoon, songs, subtitle kat drama drama Melayu, lyrics, reading English stuff and listen to local English radio station.
tu bagi aku la. masing masing ade cara sendiri kan. ^^

ok, that's all for today. thanx for reading this entry =)