Blog Hits

November 11, 2011

English Cartoons: Learning Medium For Toddlers

Assalamualaikum

Hello kawan kawan yang cutinya dah nak habis tu *mode: sedang goyang kaki, tak risau dengan esaimen yg tak buat lagi, sebab tak reti pon nak buat (^^,)v harus ade tunjuk ajar dari rakan sebaya bila balik UMT nanti. oh? maaf Dr Siti =__='*

suka tengok kartun kan? zaman kita kecik kecik dulu, kita suka -->

power rangers

digimon

dragon ball

pokemon

sailormoon
hehu jangan kelentong daku la kate tak tengok katun katun ni kecik kecik dulu

tapi kebanyakan ibuk ibuk bapak bapak tak suka kite tengok kartun sebab most of us spent the whole time sitting in front of the tv to watch cartoon instead of playing outside house. plus, banyak negative effect bebanding positive. contoh, buat buat lupe nak cuci kasut bila sampai hujung minggu. eh?

no no no *sambil gerak jari telunjok ke kiri dan kanan*

tapi kanak kanak nowadays are very lucky. sebab diorang ade -->

bubbly guppies

diego

dora the explorer

blues clues

wonderpets
trust me. untuk bebudak zaman sekarang. tak semua cartoon bawak negative effects. cartoon ni bukan sekadar cartoon tapi medium pembelajaran untuk kanak kanak kecil. plus, persediaan nak masuk tadika nanti. at least dah kenal rupa bentuk and nama sesuatu objek dalam English. contoh terdekat -->

my 3-year-old and 2-year-old nephews learn English from the cartoons. according to my big sis, dia tak selalu pun ade masa nak ajar anak anak beliau words words omputeh ni. diorang belajar dari kartun. (gamba: tengah tengok kartun)

macam tadikan, aku tengah lipat kain. lepas tu aku tanya la encik Farouq (my 3-year-old nephew)

"Farouq, ni ape", sambil pegang bakul baju
"Basket"

dalam kepala aku expect dia nak jawab "bakul'. haih~ advance bebudak zaman sekarang ni. =) Farouq, siap ade slank British lagi bila sebut 'No'. it's like 'nooou' (bibir nak terjuih juih) haha XD lol

as the conclusion. ade banyak cara nak improve English ni. cartoon, songs, subtitle kat drama drama Melayu, lyrics, reading English stuff and listen to local English radio station.
tu bagi aku la. masing masing ade cara sendiri kan. ^^

ok, that's all for today. thanx for reading this entry =)

2 comments:

ahmad said...

minat giler ngan katun , sampai la sekarang:) :)

syafiqahatta said...

hehu. plg suke tgk atashinchi kan? >,<

Followers