26 December 2011

Seperti Yang Dijanjikan

Assalamualaikum =)

hello beautiful people! (^^)v *what a bright sunny day! --> dialog kareena kapoor dalam kkkg (kabhi kushi kabhi gham). aku pun tak tahu kenape aku suka sangat ulang tayang filem kkkg banyak kali sejak akhir2 ni. sebab rindu kat famili kot. citer tu kan 'berblendingkan' (berkisarkan) pasal famili. ye dop?*

hah! seperti yang telah aku janjikan meh sini ceq nak kasi tayang satu video comel! hiks~ akhirnya, tecapai gak hasrat aku nak kasi korang tengok *big smile di pagi hari*




video ni salah satu assignment kitorang under subjek Biology of Coral Reef. dah tengok? so how? paham tak ape yang kitorang cuba nak sampaikan ni? trust me, bagi sesape yang tak pernah ade pengalaman snorkeling or scuba diving sila lah percaya yang coral reef ni sangat cantik. tengok kat youtube tak de feel babe!

and the most important is, bukan fish bombing je, segala bad effects yang disebabkan oleh aktiviti aktiviti kat daratan boleh menyebabkan kerosakan coral reef. u must know that 'coral reef' bukan sekadar 'coral' only, but also all the living things around it including fishes and invertebrates.

kalau depa ni takdek, kita tak kan ade peluang nak makan ikan. udang pon kita tak kan kenal. huih! *hyperbola sangat* tapi seriyes la, don't take for granted. marine ecosystem is very important ok!

sebagai manusia yang berkongsi habitat ngan makhluk lain, we must always maintain kesejahteraan hidup sejagat. nak tahu lebih? sila tinggalkan fb and blogwalking sebentar and google pasal 'kepentingan coral reef terhadap kesejahteraan hidupan sejagat'. panjang tajuk haih! tak la, korang google je 'the importance of coral reef'. sure banyak yang korang akan tau.

ILMU, bukan setakat course yang kita ambik kat Universiti je bro! bukan setakat dapat dekan setiap semester! bukan setakat nak dapat degree and dapat keja gaji ribu-ribu, keja senang lenang goyang kaki tapi x contribute apa-apa pun! agree??

tengok! aku berada di dasar lautan!

yang ni next entry la heh. hehehe tungguuuu~

ok la, that's all. happy belogwalking. gudbye beautiful people!

wassalam.

24 December 2011

Hati Ku Yang Hancur Lebur

Assalamualaikum

hello beautiful people! *hajat di hati tak kesampaian nak kasi korang tengok video yg aku janjikan dalam entry aku yg lepas*

alkisahnya, semalam aku try upload, tak dapat. line selow. hari ni aku try upload, ok gak la. tapi malangnye kawan kawan, bila upload process dah sampai 82% tetiba lappy aku tepadam. hancur luluh hati ini saat itu. tak dapat digambarkan dengan kata kata T_T *cry* sesungguhnya penantian itu satu penyiksaan dan hati yang luluh lebur dek kerana ranapnya harapan itu adalah satu kesakitan yang begitu memeritkan. sobs T_T

niat di hati nak berkongsi ilmu. sharing itu kan caring. caring itu kan loving.

tak pe lah, lain kali ye. insyaAllah...

nak tau dak, i'm currently reading this benda alah!!!

to all RAMians. tolong la excited! hehe menarik kot novel ni.
bila dah baca tu macam tak leh nak berhenti baca sebab i kept wondering who is Zonan. hehe

banyak persoalan yang berada di minda ... banyak tanda tanya dan juga kata kerja .. lalala~

and starting from 3 January to 10 January 2012, i'll be sitting for my final exam.
4 papers only but hard ok! dun play play~

Oceanography Biology
Mangrove Ecology
Ichthyophysiology
Biology of Coral Reef

next week is my study week and i hope i can prevent myself from log in to facebook, blogging and doing something that are not related to 'study hard but smart' too frequent during my study week. so, please wish me goodluck. do pray for me. i hope i can be more serious for this final exam. insyaAllah~

not forget to all Christian, Merry Christmast and A Happy New Year. *mendung la kat tempat aku ni, aku rase salji nak turun kot malam ni. HAHAHA* >,< satu lagi harapan yang takkan kesampaian kehkeh

ok, that's all. goodbye all beautifull people!~ kbai.

wassalam.

17 December 2011

Saje Menaip

Assalamualaikum ^^

ola uolls~ *badan saye sakit sakit*

nak tahu kenape? me and all my beloved coursemate baru je pegi field trip to Setiu Wetland  2 hari ni.
nak tahu tak ape yang kitorang buat?
  • identify pokok pokok bakau
  • tanam anak pokok bakau
  • and kira kira pokok bakau

tapi, yang paling aku suka buat tanam pokok bakau la. macam kat atas ni. waktu ni hujan lebat. semua pun basah kuyup ala ala citer hindustan. wallah! (^^)v malangnya, aku takde dalam gamba ni T_T sobs. 'Pokok bakau angkat' aku and aku ade kat area belah kanan sikit lagi.

eh? sape tuh?
pape pun, memang seronok la kan dapat berkubang. air pasang sampai paras paha. kaki macam nak  tercabut bila tenggelam dalam selut. sakit kot. segala sediment semua nak masok dalam kuku kaki aku. even dah mandi berjam jam bau selut tu macam masih mengekori dan menghantui hidup aku sampai sekarang. ew! satu badan aku sakit sakit macam simptom dah tua pun ade.

of course la bila balik UMT kena buat report.
report! report! report!
that's why la i love marine biology.
tengok! doggy pun suke~

hari tu aku jumpe dua budak comel ni kat hostel aku.
like mother, like daughter kan?
comel sungguh!
aku tak tau kenapa dulu dulu aku suka kutip kucing kaler ni bawak balik rumah. mak aku panggil kucing kaler ni kucing 'kain buruk' sebab kaler dia macam kain buruk.
pape je la ma, buruk pun buruk la asalkan piqa suka.

tengok yang ni. ade 6 jari. nampak tak dia ade extra jari kat ibu jari dia. eh? betol ke tu ibu jari kucing?

wallah! yang ni ape pulak? same same la kita nantikan ea. dah siap nanti insyaAllah aku upload video ni and cerita panjang lebar. (^^)v

ok, that's all today. live your life to the fullest bebeh! adios~

p/s: ready for tomorrow field trip pulak. me and my coursemate ade educational trip to Zoo Negara and Aquaria.

12 December 2011

Reducing The Stress

Assalamualaikum =)

hello uolls *diri ini sebenarnye banyak esaimen menanti, tapi update jap la (^^)v*

semakin hari semakin banyak esaimen, semakin banyak esaimen semakin stress diri ini

hence, *alolo macam nak buat ayat sains je* >,<

hence, harusla tahu macam mane nak reduce stress...

kalau stress mainlah dengan pet kesayangan. bagi aku kan, bila aku main ngan kucing aku rasa tenang je~ tak kesah kucing aku ke kucing orang ke kucing jalanan ke kucing hutan ke, kalo aku nampak je mesti aku nak sentoh diorang, belai belai. lepas kucing tu dah mula menunjukkan ke'friendly'an dia mula la aku picit picit pipi dia, tonyoh tonyoh hidung dia tarik tarik kaki dia, main main ngan ekor dia sampai kucing tu marah and meninggalkan scratch kat tangan dan berlalu pergi sambil goyang goyangkan ekor dia dengan kuat wuwu. >,< seronok pulak

it is believed that chocolate can reduce stress. yes, it is! chocolate or dalam bahasa Arab, shikulatah surely me'reduce'kan stress aku. bila dapat makan coklat kan aku rasa macam dalam syurga uhuk~ kesedapan dia tak terluah dengan kata kata. macam ade satu persaan gembira yang tak terungkapkan. ew~ ayat jiwang. especially kitkat! kitkat sedap sangat~ nyam nyam

have a break have a kitkat! (^^)

bila stress, encik pimples pun semakin banyak T_T sobs
sometimes, i love playing with my encik panda like a retard. hehe (^^)v

so, a lot of esaimen to be done. then, i need a bunch stock of nescafe and kitkat. less sleep and reduce stress.


nescafe lebih buih. buih nescafe comel, bukan?

tapi kan, aku tak taula. semakin banyak esaimen, semakin aku suka tido even dah minum a cup of nescafe. wuwu time tengah busy busy ni la suka nak ulang tayang movie movie yang aku dah tengok sambil buat esaimen. time tengah banyak test menanti ni la aku suka nak buat benda yang tak sepatutnya aku buat. hehe (^^)v peace to the world!

ok, that's all to scratch. =) have a nice day everyone! happy blogwalking guys kbai.

wassalam

6 December 2011

Random #1

Assalamualaikum

hye sume. selamat hari selasa (^^)v *hati gumbira sebab krisis air dah berakhir kat hostel aku*

aku mungkin bakal menghadapi hari hari busy namun menyeronokkan tengah bulan ni.

16 to 17 December ada field trip to Setiu Wetlands
18 to 19 December ada educational trip to Zoo Negara and Aquaria

memangla eksaited tapi. . .

20 December ada presentation field trip Oseanografi Biologi
21 December ada test Iktiofisiologi
bla bla bla yang lain aku dah tak ingat. huhuk~ >,<

harusla aku ambik seberapa banyak pic yang boleh dengan phone cabok aku. almaklumlah, belom ada rezeki nak beli kamera canggih wuwu

err~ cube teka. aku yang besa or pasu tu yang kecik? uh?
=_='
tepok dada tanya selera

oh yea
musim salju kat Terengganu dah pun berakhir
hujan jarang jarang turun
basikal aku pun dah ok
so, harusla aku berbahagia berbasikal pegi kelas hari hari

dah, nak cakap tu je. k bye! live your life to the fullest guys. avoid stress =) have a nice day everyone!

p/s: aku dah serik kat 'sesuatu' ni tapi hati tetap tertarik kat 'sesuatu' tu. what to do? >,< hati naughty, tak nak dengar kata.