30 April 2016

GiveAway Mei by Ann

Assalamualaikum wbt..hii
Bismillahirahmanirahim..

http://rennyenqop.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html

Klik banner untuk menyertai


Senarai Sponsor:
Ann , CikNurul , MissBanu , AmirahAzman , UmieYana , #JMbelog , Azira , Farrah


29 April 2016

Let go

Assalamualaikum :)

Kadang kadang kita kena melepaskan sesuatu yang kita rasa ia baik untuk kita sedangkan ianya lebih membawa keburukan untuk kita. Kita masih meletakkan harapan bahawa suatu hari nanti ia akan berhasil. Tanpa kita sedar yang ia sebenarnya membawa lebih banyak potential persengketaan di kemudian hari.

Kata kata itu senang diungkap. Namun, kita selalu dengar pepatah English mengatakan, "Action speak louder than words". Ya, pepatah Melayu nya pula, "Cakap tak serupa bikin".

Manusia mudah berjanji. Bahayanya kita apabila menaruh harapan terlalu tinggi pada janji itu. Ada baiknya, kita bersederhana saja apabila orang lain memberi janji pada kita.

Apabila dah termakan janji, akhirnya kita yang kecewa. Terus, mereka memberikan lagi kata kata menabur janji. 

That's it!

Lepaskan saja.


Kita harus sedar, kadang kadang ia bukan impian kita. Bukan apa yang kita nak buat. Kita lihat ia lebih banyak mengundang masalah di kemudian hari. Dan akan lebih menyakiti hati kita lagi. Dan akhirnya kita akan frust menonggeng kerana akhirnya nanti semua salah kita.

Rezeki Allah itu luas sekali.

Berhijrahlah. Adakalanya, kita perlukan penghijrahan. InsyaAllah, kita akan temui sesuatu yang berbeza dan lebih baik. Hidup di dunia tak perlu berebut rebut. 

Sekian saja

Wassalam


27 April 2016

Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016

Assalamualaikum :)

Bulan April bakal berakhir, bloglist untuk March & April akan di gantikan dengan bloglist baru untuk bulan Mei & Jun. Berminat untuk masuk bloglist blog sihatimerahjambu ni, boleh sertai segmen ini. Segmen simple je. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016
http://www.azhafizah.com/

TAMAT : 28 APRIL 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016
2. Copy & paste coding dalam kotak bawah ni di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016 

  Terima kasih atas sokongan semua ^__^

************************************************************

Jom join segmen simple ni :)

Wassalam

3 cara untuk hidup lebih tenang

Assalamualaikum :)

Sejak dua tiga hari ni, aku mengalami konflik hati. Bukan mudah untuk kita cari diri kita semula. Bukan mudah untuk kita lupa. Bukan juga mudah untuk kita menjaga hubungan sesama manusia.

Hablum minalllah
Hablum minan nas

Pentingnya jaga hubungan antara manusia.

Nabi tak pernah tak senyum dulu sebelum bercakap dengan seseorang. Dalam keadaan sedang beremosi, dapat ke kita ikut cara Nabi ni?

Aku kalau drive, senang nak bengang dan marah kalau kereta depan tak bagi signal. Kereta belakang pulak asyik cucuk cucuk kita. Mulalah mulut kita ni nak membebel tak sudah. Kutuk kereta depan, kutuk kereta belakang. Mulalah, press minyak nak show off bahawa kita lah manusia yang paling cekap drive kereta (katanya). 

Tanpa kita sedar (kerana ikut emosi), kita mungkin membahayakan orang lain.

Scroll media sosial (fb, twitter, instagram, dll), tengok orang post gambar berbahagia berdua, gambar makan sedap, gambar ootd baju lawa lawa dan gambar orang dapat hadiah beg tangan berjenama daripada suami. Dalam hati hasad dengki mula bercambah. Mulalah nak kutuk orang ni menunjuk nunjuk, ujub, riak dan takbur. 

Tanpa kite sedar (kerana hasad dengki), hati kita sebenarnya yang kotor sebab asyik tengok salah orang lain je (yang bagi kau je benda tu salah, bagi orang lain tak). Nak tunjuk apa sebenarnya? Kau lah manusia paling humble dalam dunia?


Sebab tu aku suka Prof Dr Muhaya. Dia hari hari ingatkan kita pasal audit diri sendiri. Bukan cari salah orang lain.

Meh nak kongsi cara mendapatkan kehidupan yang tenang

1. Jangan banyak cakap
2. Jangan banyak cakap
3. Jangan banyak cakap

...kecuali bermanfaat.

Simple. 

Siapa yang tak ikut cara ni, ingatlah memang dunia itu bulat. Apa yang kau ludah, kau jilat balik nanti akhirnya. Jaga jaga.

Wassalam.


19 April 2016

Giveaway Special April Syamimi Bersama Sponser

Assalamualaikum :)

Hai (^^,)/

Lets join giveaway!


Klik banner for more informations! 

Lets! It is a fun way to meet new people :)

Wassalam

18 April 2016

A day full of surprises ❤

Assalamualaikum :)

So today (Monday) is my off day. My special friend is with me today. We had our precious time together. Bukan senang nak jumpa since we are LDR kind of relationship.

He gives me a lot of surprises today :')

Actually, today we planned for a lunch date at KLIA. After lunch, I will send him off at the gate to say our goodbye. But then, he told me that he couldn't meet me today. I feel so sad.

Tapi rupanya surprise! Dia sanggup cancel flight harini and book tiket lain esok malam. Haih budak sorang ni kan.


Belum habis lagi surprise dia. Before masuk wayang for The Jungle Book movie, kitorang jalan satu IOI Mall Putrajaya tu masuk kedai kedai sukan. Dia bawak survey kasut. Memang ada terniat nak beli. Tapi of course kena simpan duit dulu lah. Memang tak pernah ada kasut sendiri pun.

Semua kedai kasut sukan dia bawak kite masuk. Then, lepas movie, makan & solat tetiba dia nak cari balik kedai kasut sukan yang aku suka tu. Mula mula sesat, entah mana kedai tu sebab first time pergi IOI. Sebelum solat dia ada bagitau nak kena balik awal 3.30 pm. Tapi kenapa entah gigih nak masuk kedai kasut tu balik.

Haaa rupanya nak belikan hadiah birthday kita :')

Isk isk birthday kite dah lama lepas. Bulan Januari. Segan pun ada. Katanya biar aku semangat nak pergi jogging/hiking lepas ni sebab dah ada kasut sendiri.

Alhamdulillah, syukur :') 

Rezeki.

Tak pernah dapat hadiah macam tu jadi segan pulak. Huhu.


Balik dari keluar tadi, kite cerita kat Chigebu. Entah kenapa sigebu ni nak respon macam tu entahla. Garang benar. Tak peduli pun dengan aku. Kite panggil panggil buat tak tau je. Mintak gigit telinga agaknya budak ni ;(

Hmmmm.


GIVEAWAY NOVEL BY KATHY R'BAIN & CIK AKAK

Assalamualaikum :)


http://kathyrbain.blogspot.com/2016/04/giveaway-novel-by-kathy-rbain-cik-akak.html


Sila klik banner untuk join dan info lanjut
GIVEAWAY NOVEL BY KATHY R'BAIN & CIK AKAK


Lets join this GA!

(^^)/

Wassalam.


16 April 2016

15 April 2016

St Ives Apricot Scrub, works wonder on my skin

Assalamualaikum :)

Dulu ada orang bagitau kat aku, kalau kulit jenis berjerawat tak elok guna scrub. Memang zaman belajar dulu, kulit sangat teruk. Hihi. Memang tak pernah guna scrub sebab takut jerawat jadi makin radang.

Bila kulit dah okay sekarang ni, aku mula cuba guna scrub untuk hilangkan parut. 


Saya guna blemish control. Prevent blackheads & minimizes pores.

This is daily scrub. Boleh guna setiap hari. 

So far, alhamdulillah kulit rasa bersih je lepas scrubbing. Pores nampak seakan mengecil. Even bila ada jerawat tumbuh seketul dua, jerawat tu cepat sembuh.

Muka tak kering and merah merah dengan syarat jangan tonyoh muka ketika scrubbing. Of course nanti kulit jadi merah. Kulit muka kan halus dan sensitif. Guna tiga jari dari hujung (jari tengah, jari manis & jari kelingking). Scrub secara lembut perlahan dan secara bulatan. Bermula dari dagu, pipi, hidung dan dahi. Pelan pelan je scrubbing, jangan sental. Haha.

Selalunya, aku guna waktu malam before tido. Memang tak guna cleanser la. Pagi je guna cleanser. Bau wangi :3

Guna sejak Februari lepas. The best face scrub ever. Dulu pernah guna scrub Body Shop Green Tea, tak rasa sebest ni :)


Last time dating, dia puji kite makin cantik. Aku rasa ini semua penangan scrub ni haha. Kalau long distance relationship, jumpa pun jarang. That's mean, ketara la perbezaan sebelum & selepas guna scrub ni. :3

(Shawl from @herashi.co Dusty Rose Dokoh shawl // black cardigan and floral sleeveless dress from @bajubajucantik)

Mula terfikir nak try bila baca tweets and sharing from Twitter account @twt_kecantikan. Ramai juga bagi review elok. So, aku pun try. Alhamdulillah sesuai dengan kulit.

Twt kecantikan tu worth follow kalau curator mingguan dia memang betul betul share ilmu dan pengalaman yang ada. Ada jugak yang sembang hambar and syok sendiri. Haha. Bila turns curator dia jenis hambar, mute je lah. Semak timeline kite ;p

Till then,
Wassalam

Sincerely,
Jenn


14 April 2016

Simply Segmen By Shawal & Sofie

Assalamualaikum :)


بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


(klik banner kalau nak join)

Segmen daripada Shawal & Sofie...

Tamat : 27 April 2016
Senarai Hadiah:
1) Topup RM5 x4
2) Review Blog di blog Kak Sofie x2
3) Bloglist Bulan Mei x10 di blog Shawal
Jumlah Pemenang : 16

*************************************

Lets join this segment. I am excited to explore and blogwalking later :)

Wassalam.


GIVEAWAY APRIL 2016 By Mezquitalifestyle

Assalamualaikum :)



Hai, semua :) Lets join this Giveaway by Mezquitalife.

A simple giveaway that you can do it with eyes close. Hehe. Click the banner to join. Leave comments and go blogwalking!

Wassalam


Pampering my skin with face mask

Assalamualaikum :)

I looooove face mask!

Disebabkan kulit yang super sensitive ni, aku hanya boleh guna mask to refresh my tired face. Selalunya, cream/serum tak membantu pun. Huhu. Dia akan bagi effect mengelupas and redness je biasanya.

Dan mask yang paling sesuai pun hanyalah yang berbentuk muka tu, bukannya jenis paste. Kalau jenis paste tu memang makin membuatkan kondisi kulit makin teruk je.

So, haritu ke IOI Putrajaya and singgah SASA. Ada offer buy 10 for only RM 29.90. Terus gigih memilih pelbagai pilihan mask yang ada.

Antaranya...


Sesungguhnya, zaman belajar dulu keadaan kulit sangat teruk berjerawat. Sekarang alhamdulillah dah ok sikit hanya tinggal parut and pori yang besar. To take care of your skin is not easy, but I admit that we should be soooo rajin.

Penjagaan dalaman lebih penting dari luaran. Yang penting eat healthy, minum air mencukupi, bersenam & detox.

- I don't eat junk food
- I have a bottle of 3L water in my room
- Every work I do is an excercise for me
- I drink green tea & detox product (Eskayvie Nutrelle)

Bagi yang sedang menghadapi masalah kulit, percayalah it will be fine soon. Rahsianya kenalah jaga. Janganlah biarkan je.


Gambar ni diambil menggunakan front camera phone Asus Laser 2, kawan punya. No filter. Tapi rasanya camera phone tu yang lawa. Sebenarnya, masih lagi berparut. Not so flawless but alhamdulillah :)

Tapi kulit Raudhah kat sebelah tu memang flawless la :p

Till then,
Wassalam
Sincerely,
Jenn.

12 April 2016

Berjiran di syurga

Assalamualaikum

For these few days I feel so lifeless & demotivated. When you are being pointed by others because of their unfortunate. When you have give them solutions to be consider but they just don't give sh*t. When you are become their 'orang tengah' for some 'remeh' questions which I don't know how to answer (more to decide) and become serabut

When you have some problems to finish your task given by them and dituduh tak buat kerja, and they don't ask but assumed. When you feel like useless because of their 'ungkitan' about their so-called sacrifice. 

And you are having your bad day. You feel like useless, crazy, sad, disgust, angry and fed up at the same time.

And then you found this.




Then, you cool down. Told ya, every kind word from this hamba Allah always make me turn to Allah swt. Always make us think twice, think rasionally dan terbitkan rasa kasih sesama manusia dan mengingatkan kita bahawa ini dunia semata dan kita berada dalam ujian dan dugaan yg menguji keimanan.

Moga kita berjiran di syurga :)

Wassalam.



SEGMEN Jom Singgah #jmbelog

Assalamualaikum :)



Tarikh tutup: 30 April 2016 jam 2359

Lets! :)

To make your blog more lively, join them! Click the banner!

Wassalam.


8 April 2016

Preloved Fixi Novel Giveaway

Assalamualaikum :)

I love Fixi Novel ♥

Tapi cerita dia memang tak sesuai untuk budak budak sekolah. Hihi.

So, here I wanna join this giveaway. Mana tahu bertuah. Actually, ada banyak fixi tak baca lagi kat rumah hihi. You know, nak baca buku pun kena ada mood jugak :)

Yang minat membaca, jom join this giveaway. You can click the banner.



Wassalam

7 April 2016

Jom Tambah Followers!

Assalamualaikum :)




Comel blog Azira ni :)

Hihi. Segmen kalini kena senaraikan 5 tips/cara tambahkan followers dengan mudah. I don't know much because tak kisah sangat pun pasal followers. But, as a blogger saya boleh bagi tips/cara mengikut apa yang saya rasa

1. Blog kena kemas dan cantik

Pemilihan font penting dari segi kejelasan warna, saiz dan mudah dibaca. Tema warna yg lembut dan tak menyakitkan mata memandang. Saya suka follow blog blog comel :)

2. Blog tak berat loading

Saya tak suka blog yang crowded. Tak comel.

3. Jadilah peramah :)

Tinggalkan jejak di chatbox and ruangan komen blogger lain. Komen yang membina dan ada pengisian ilmu. Tinggalkan link blog sekali. Nanti orang lain pun singgah la blog awak

4. Join segmen, giveaway and dll

From this activity, you guys can make new friends! Dari senarai peserta yg join, you guys boleh go blogwalking :) Haa baca balik tips no 3.

5. Share sesuatu yang bermakna dalam entry

Share la benda yang bermanfaat kat orang lain. Tips, travelling, tempat makan yg menarikresepi and so on yg baik baik. Mesti orang suka :)

Yang penting, jadi diri sendiri.

That's all from me! 

Nak join, klik banner. Good luck, guys!

Wassalam.


Mini Segmen by Syaidah Seha

Assalamualaikum :)




Hai, all! Another segment yay! Kite suka la blog cik Syaidah Seha. Lawa giler header dia, dengan warna warna pastel. How I love pastel so much! :3

Jomlah join this mini segment by the winner of Top 10 Blog Terkemas 2016!

Click the banner to join!

Tengok, banner pun comel

:)


5 April 2016

Orang yang paling bongkak lagi rugi

Assalamualaikum :)

Besides Prof Dr Muhaya, I love every kind word from Dr Anwar Fazal. Who is he? Siapa tak kenal our Celebrity Blogger, Dr Fatin Liyana? Dr AF is her husband.


Setiap patah perkataannya membuatkan kita segera kembali pada yang nyata. Kenyataannya memang benar belaka.

Ada jugak yang aku pernah terbaca, we expect too much from people. That is what make us feel more disappointed. Prof Dr Muhaya kata, jangan sombong. Kalau nak sesuatu, minta saja pada Allah. Bukan harap pada pertolongan manusia.

I love how these two people inspired me so much.
Alhamdulillah :')

Wassalam


3 April 2016

Mini Giveaway By Niena Annisa'

ASSALAMUALAIKUM


*click banner to join

Apa khabar semua? Jom ramai-ramai meriahkan first giveaway daripada Niena.

Giveaway ini bermula dari 3 April dan berakhir pada 30 April 2016 pada jam 11.59 malam.
Syarat penyertaan amat mudah. Niena harap semua dapat ikut ya.



HADIAH :






Shawl chiffon x 2 pemenang

**************************************************

Hai, Niena! Personally, I like her blog. Very simple & sweet :)

Jom join Giveaway!

Have a nice day everyone.