24 August 2016

It's been a while

Assalamualaikum :)

It's been a while since my last post. Bukan busy dengan kerja sebab kerja tak busy pun. Hihi. Busy tengok drama korea Oh My Venus je. Of course kena tengok sebab my favourite actor, Seo Ji Sub yang berlakon :) Love sangat!

Tahun ni banyak lessons of life yang aku dapat. Daripada awal tahun lagi dah macam macam jadi. Sekarang pun dah nak habis bulan Ogos. Cepat kan masa berjalan.

Berbanding tahun 2015, tahun ni tak kemana pun. And aku rasa plan nak pergi Kundasang dengan lelaki kecintaan pun mungkin aku terpaksa tangguhkan. Since I have so many other important things that need to be done.

And buat masa ni aku terpaksa ber'puasa' daripada tengok wayang to save money. Eheee. What? That is my hobby. My hobby is watching movie. We are born to be different. If your hobby is to attend seminars on weekend/off day, it's up to you. I don't give it a damn. We are different and we have our own ways to deal with stress :P (If you are reading this, that's good for you. I am not a workaholic like you. I am france type of people). And also, we have different kind of passion. I am not wrong and you are not always right.

I need to save more money, and I need to gain more money from side income. I believe I can do it.

Above all this, I am grateful to have my family, friends and lelaki kecintaan (mereka ialah anugerah Allah yg dipinjamkan) that always be there to support me. My housemate and roommate are so nice to me and I really love my job. I love this new surroundings.

Pagi pagi before pergi kerja, pergi bersenam kat taman sebelah rumah. Dulu mana ada peluang nak bersenam macam ni. I have plenty of time for myself. (Of course I need it, I am still single and I am happy. Kau kawen awal kau diam).



We, are born to be different. We, have different kind of live, We, have different journey. Don't simply judge others ok? I think, you need to improve yourself, too. Tolong audit diri sendiri and berhenti tengok kain orang ya :) I am glad if you read this. You know who you are.

I am in a long distance relationship kind with my lelaki kecintaan. Selalu merajuk dan tak memahami dia. What I learned selepas bergaduh dengan dia, kita tak boleh biarkan hati kita terlalu attached dengan orang yang kita sayang. Kita masing masing nak ada masa sendiri.

All of the jealousy, the overthinking thingy. Argghh. No one can escape from it. But, please endure. It is hard you know, looking at other couple yang selalu berjumpa. Pray for the best. Allah is listening to you.

The conclusion is at the end of your life, you have only yourself. Make sure you have done the best thing in your life before Allah takes you back.

Till then,
Wassalam.


11 August 2016

Dialah Di Hati by Siti Nurhaliza (Syafiqa Sing)

Assalamualaikum :)

Siapa minat kat Dato' Siti macam saya? Angkat tangan sikit! Heee. Pada satu petang haritu, saya habis kerja awal sejam sebab ladyboss suruh hantar parcel ke poslaju. Jalan dah mula jem dalam Bangi. Sementara tunggu traffic light yang banyak di segenap pelusuk Bangi, mulalah mood nak nyanyi tu datang. Siap record!


Terimalah lagu sumbangan saya untuk hari ini. Dialah Di Hati by Siti Nurhaliza berlatarbelakangkan bunyi signal kereta. Hihihi.

Here's the lyrics.

LIRIK DIALAH DI HATI BY SITI NURHALIZA

Bisikan sang bayu
membawa perkhabaran
Dongengan yang sama
dicadang berulang
Mengapakah diri dijadikan sasaran
Sekilas pandangan pelbagai andaian
Sungguh terkilan
Seumpama naskah yang terbuka
Sesungguhnya tiada rahsia
Bacalah kenalilah
Dengan bijaksana
Siapa aku yang sebenar
(Chorus)
Kendati selautan segunung
permata di kanan dan kiri
Selagi jantung ku berdegup hingga
tiba saat terhenti
Dialah di hati
Mengapakah diri dijadikan sasaran
Sekilas pandangan pelbagai andaian
Sungguh terkilan
Seumpama naskah yang tebuka
Sesungguhnya tiada rahsia
Bacalah kenalilah
Dengan bijaksana
Siapa aku yang sebenar
Kendati selautan segunung
permata di kanan dan kiri
Selagi jantungku berdegup hingga
tiba saat terhenti
Dialah di hati
(*)
Tiada pilihan kedua
Pertama hingga akhir usia
Hanya Dia
(Ulang * 2x)
Tiada rahsia lagi
Usah bertanya berkeka teki
Cinta yang abadi cintaku
yang suci di hati
Ulang # 2x
Kendati selautan segunung
permata dikanan dan kiri
Selagi jantungku berdegup hingga
tiba saat terhenti
Dialah di hati…
Kendati selautan segunung
permata di kanan dan kiri ku….ooo
Tiada pilihan kedua
Pertama hingga akhir usia
Hanya Dia
Lagu: Aidit Alfian
Lirik: Habsah Hassan
Till then,
Wassalam


4 August 2016

LiteFM stesen radio pilihan

Assalamualaikum :)

You know how much I love music. Dari kecik memang suka dengar radio, download lagu lagu hits dalam mp4. Dulu masuk sekolah berasrama sampai masuk U, memang tabiat sumbat telinga dengan earphone masa tengah study, buat assignment and masa nak tidur. Sekarang masa tengah menaip pun tengah sumbat telinga dengan earphone.

Music yang aku suka tak kira genre. Music yang aku suka selalunya ikut mood. Especially kalau lirik dia ada kena mengena dengan kata hati kita masa tu. Lagu Linkin Park pun aku layan kalau kena dengan mood masa tu. Eheeee. 

Nevertheless, time kecik kecik dulu memang layan stesen radio popular je. Haha. Sebab masa dulu dulu penyampai radio tak bingit macam sekarang. I feel very uneasy sebab diorang ni suka sangat gelak besar seolah takde malunya. Seolah olah gelak tu diorang letak mic dalam anak tekak diorang. 

I thought stesen radio berbahasa Melayu popular je macam tu, tapi tak. Ada jugak certain English punya radio stesen pun suka bingit bingit. Well, kita on radio purposedly memang nak dengar lagu kan. Bukan iklan and panggilan hangit, bingit, crappy call bagai. Gitu.

Meh nak bagitau kenapa perlu pilih radio LiteFM dan jenis orang yang macam mana yang akan suka radio ni macam saya! :D

Google image


LiteFM has all time relaxing favourite

Bagi jenis orang yang tak suka lagu lagu jerit jerit, haa LiteFM lah pilihan terbaik. Sebab hanya lagu lagu yang jenis slow and relax je dia mainkan. LiteFM memang station radio English dan hanya mainkan lagu English. Tapi lagu English yang lama lama. Contohnya macam lagu lagu Whitney Houston, Lionel Richie, Celine Dion, Richard Marx and banyak lagi relaxing punya lagu. 

Lagu lagu baru ada jugak contohnya lagu lagu Sam Smith, lagu lagu Taylor Swift yang berentak perlahan, Ariana Grande and Lukas Graham. Pokoknya, lagu lagu yang LiteFM putarkan takde yang rancak sangat.

Bagi saya memang relax la bila dengar radio ni :) Tak serabut. Soothing je telinga and hati dengar.

LiteFM suka putarkan lagu lagu fall in love

Bagi jenis orang yang sukakan kepositifan atau yang jenis tak suka dengar lagu pasal kecurangan/putus cinta/kecewa elok sangat lah bertukar kepada LiteFM. Lagu lagu lama ni memang banyaknya jenis lagu fall in love, lagu lagu appreciate one another, lagu hati bunga bunga, lagu lagu yang macam tu la.

Dah sedia tahu kan, bahawasanya kalau kita nak benda baik baik datang pada kita, kata kata kita pun kena baik. Apa yang kita dengar pun kena baik. Kerana kata kata itu seperti doa yang melantun (Keknis, 2015).

Dia samalah macam relationship goal bagai tu. Ramai yang kata orang yang ada relationship goal ni orang yang suka berangan. Tapi apa salahnya, doakan yang baik baik untuk diri sendiri kan :) 

Bak kata Prof Dr Muhaya, bila kita selalu tengok cerita/cerita tentang kisah kisah rumahtangga yang tak bahagia, itulah yang akan datang pada kita. Sedangkan banyak kisah kisah rumahtangga yang harmoni yang boleh kita contohi sebenarnya. Kita pilih apa yang kita nak dengar dan baca. 

Google image
Yang jenis orang macam ni, lets tuned to LiteFM (105.7) or nak dengar online pun boleh kat SINI.

Till then,
Wassalam
:)