Blog Hits

September 15, 2016

Me and my Mary Kay story: Super sensitive skin

Assalamualaikum :)

Back then. I have super sensitive skin, acne breakouts and reddish skin. I have tried many types of product but none of them are suitable for my skin. Until I met Dr Nazirah, she is a veterinary doctor and my Mary Kay consultant!

I am glad I met Dr Nazirah hihi. After analysing my skin type, she suggest to me not to apply any product for a month. She called it as face detox. Cuci muka dengan air je. No facial cleanser, no toner, no moisturizer. Nothing! Mula mula memang rasa tak bersih je muka.

But, Dr Nazirah give me this untuk try seminggu.

Google image

Facial cloth ni kita guna untuk cuci muka. Buang minyak dan kotoran kat muka. Antara kegunaan lain facial cloth ni ialah as make up remover. Dia macam wet tissue tapi tak wet. Dia kering. Masa nak bersihkan muka tu, kena basahkan facial cloth ni dengan air.

Untuk sebulan pertama face detox tu, memang saya tak guna apa apa pun kat muka. Kecuali loose powder Ronasutra je, Even cream apa apa pun takde letak kat muka. Bare face je. Bila dah lepas sebulan, Dr Nazirah analyse balik keadaan kulit saya. Pastu dia kata dah kurang merah and makin clear.

Saya tak sangka pun yang face detox ni berkesan. Tak pakai apa apa pun muka dah semakin ok. So sebenarnya, kulit kite memang sensitif dan tak boleh guna sebarangan produk. I started my face detox since Mac 2016 until May 2016. Bulan 5 haritu even muka dah ok tapi kulit jadi kering. So bila pakai loose powder, dia jadi berkepok kepok gitu. Tak rata bedak kite,

Then, Dr Nazirah bagi kita try sampel Oil Free Hydrating Gel (OFHG) ni :)

Google image
Yang ni memang best gilerrr! Hydrating sangat! Sejak pakai yang ni muka tak kering sangat dah. Always lembab tapi tak berminyak.Nak kata jadi flawless tak la. Tapi bila ade acne breakout, parut tu cepat kering and pudar :) Dah guna sejak May 2016 haritu sampai sekarang.

And tadaaaa...

Bear face dan takde filter

Tak flawless, masih ada bekas bekas parut. Tapiii.. alhamdulillah dah tak merah merah sangat :') Syukur~ Setakat ni guna dua benda tu je, facial cloth & OFHG. Benda lain dah tak berani nak letak kat muka yang sensitif sangat ni.

So, untuk yang ada sensitif skin like me, give it a try BUT consult lah dengan consultant berdaftar Mary Kay dulu :) 

Till then, to be continued jika rajin
Wassalam.



No comments:

Followers