30 November 2016

Panduan Ringkas Solat Sunat Rawatib

Assalamualaikum 😊

Scrolling my Twitter and I found this picture. Satu gambar ringkas mengenai panduan solat sunat rawatib. Solat sunat ini InsyaAllah akan melengkapkan atau menampung lubang lubang ketidaksempurnaan semasa kita menunaikan solat fardhu.


Dengan adanya gambar ni, lebih mudah untuk kita faham dan ingat kan? Kalau saya diberi teks panjang panduan memang saya takkan ingat. Saya tahu ramai yang macam saya sebab tu saya share dekat sini. 😆

InsyaAllah, sama samalah kita cuba buat sebab solat sunat ni salah satu bentuk sedekah. Seperti yang Nabi Muhammad saw sabda, baginda melihat kaum perempuan yang paling ramai dalam neraka. Baginda menyuruh kaum perempuan perbanyakkan istighfar dan sedekah.

Renung renungkan dan selamat beramal 💜 InsyaAllah 

Till then,
Wassalam ❤


27 November 2016

Pengalaman Menjadi Sebahagian Krew Event

Assalamualaikum 😊

Sejujurnya, saya memang tak suka crowds. Kemungkinan untuk saya ke event besar macam pergi ke pesta yang dibuat secara besar besaran memang enggak akan mungkin deh. Haha ya, seorang introvert memang perangai dia macam ni. Kurang gemar nak pergi tempat ramai orang especially bersesak sesak ni.

So, nak dijadikan cerita last week on 19-20 November 2016, saya ialah sebahagian daripada krew untuk satu event yang tak la sebesar Mode Republik whatsoever, tapi memang ramai yang akan pergi and pada hari kejadian tu memang ramai sangat hahaha.

Organizer event ni ialah boss tempat saya bekerja sekarang. Konsep event ni ialah preloved. Bila preloved kita tau yang barang-barangnya adalah barang terpakai. Ada yang memang pakai sekali dua je contohnya macam dress semua tu kan.

And kalini boss buat Nothing Above RM50. Imagine la, handbag yang berjenama macam Charles & Keith diorang jual dengan harga yang murah je. Blouse/Top RM19. Kasut pun ada harga RM19. Aksesori semua memang jual harga murah. Mana tak madness semua orang. Haha. Nama event pun Preloved Madness Sale.

Krew ada 80+ orang semuanya termasuk saya dan Iffah ( saya dan Iffah staff butik boss). First time terlibat dengan event ni memang penat dia tak boleh blah. Saya dan Iffah yang sekejap ada sekejap takde kat event ni pun rasa penat (sebab kena jaga butik jugak), apatah lagi boss. Kesian kat boss. Alhamdulillah dengan kerja keras dia, everything went well.

Kalau event, of course kena pergi awal balik pun lewat. Bila dah sampai rumah, tak terkata penat dia. Sampai harini pun terasa lagi penat dia. Heeee.

Even sebulan sebelum event dah busy dengan preparation. Kena sediakan price tag sebanyak 100,000 item. Banyak kan? Tu lah dia pengalaman. Bila tengok orang pergi event tu, happy je diorang sebab dapat beli banyak barang dengan harga murah. Yang menariknya lagi, bukan orang orang muda je datang. Makcik makcik pun ada. They spent about RM200 la seorang. Makcik gigih :')

Bila customer happy, crew yang join pun happy sebab barang diorang habis semua terjual. Tak pernah terfikir kan barang preloved pun dapat sambutan yang begitu menggalakkan. Bagus betul idea boss kite ni.

Selepas event pulak, bertungkus lumus asingkan tag ikut code setiap crew sebab nak buat sales report untuk setiap orang. Masing masing pun dah sakit belakang sakit badan sakit sana sini. Haha 😆 

Sampai saya hari hari pun masuk tido awal sebab nak baring tak larat nak duduk 😂 Apapun, bersyukur sangat sebab dah settle. Alhamdulillah.

Bak kata bos, bila dah niat nak tolong orang habiskan stok stok butik yang off seasons, InsyaAllah akan berhasil bila kita usaha atas nama Allah. Bila dah niat nak gembirakan orang yang dapat beli barang berjenama dengan harga mampu milik, insyaAllah akan dipermudahkan.

Konklusinya, event macam ni memang antara yang terbaik lah yang pernah saya jumpa. Sebab dia ada elemen 'charity' disitu. And event ni ada setiap tahun, boleh follow IG @prelovedmadnesssale untuk tengok kegilaan orang yang datang 😆😆😆

Till then,
Wassalam ❤

Tak boleh buka Dashboard Blogger

Assalamualaikum :)

Hmm Blogger dah update features. Saya baru je buka. Tapi, masalahnya saya tak tahu nak ke Dashboard macam mana. You all hadapi masalah yang sama ke dengan saya? Or memang saya sorang yang macam ni?

Dah tekan icon Blogger pun dia still bawak ke Posts. Then, saya tak boleh nak baca update terbaru dari you all.

Frustating. Nak try buka dekat laptop tapi keyboard laptop rosak so tak boleh log in.

Ada sesiapa yang boleh tunjukkan saya cara nak pergi Dashboard Blogger?

Saya bosan. Ingat nak baca penulisan dari Bloggers, tapi tak boleh ke Dashboard pulak.


Muka bosan 👆


14 November 2016

When life get tough..

Assalamualaikum wbt

Hidup ni penuh likunya. Terasa sangat likunya sekarang :) I admit. Start daripada awal tahun 2016 ni, memang banyak benda yang jadi.

Sesungguhnya, rancangan Allah lah yang terbaik. I know, dia tak bagi apa yang kita minta sekarang. Ada hikmahnya.

So, I know I just need to move on think positive, berdoa banyak banyak. Teruskan berusaha. Jangan give up.

And rezeki tu bukan datang dalam bentuk duit je. You must believe in yourself. I must keep walking.

I am not alone. Ada je tangan yang membantu. Yang menceriakan hari hari aku dengan hanya membuatkan aku ketawa. Special thanks to my parents and brothers yang selalu tolong. Special thanks to my boyfriend yang selalu ada :')

Special thanks to my ladyboss and kawan sekerja yang memahami. Housemates yang ceria. Dan semua ni Allah yang bagi and He is always with me :')

Always be positive, smile and move on ❤

Till then,
Wassalam


11 November 2016

Me & my PULSERA story

Assalamualaikum :)

So, I've started my small business which I named it as Pulsera. I sell custom made bracelets yang ada Charms dan Gemstones & Rhinestones beads yang berkilat kilat.


Let me show you bracelets that I've made.

Masa mula mula nak buat haritu ada some items yang tersalah beli. Contohnya macam threads dia. At first, beli threads yang macam fishing lines tu tapi tak sesuai and tak stretchable. Susah pulak nak masuk kat tangan.

Then, cari punya cari terjumpa Toggle Clasp ni. Selalunya, orang gunakan Crab Clasp, tapi Crab Clasp ni susah nak pasang sendiri. So, tak best.

Bila guna Toggle Clasp, bracelet nampak tak kemas sebab simpulan threads are too abvious. I'm giving up! It takes me a week or two to start beading again. XD

Watched some Youtube videos on how to make DIY bracelets, I found that wire threads are the most suitable for Toggle Clasp. Just twist twist hujung wayar and Toggle Clasp tu dah kemas dah rupa dia :)


Lepas tu, wire tu jenis tak berkarat walaupun dah kena air banyak kali! Awesome ❤ Dah boleh bagi kat instafemes for gift review kan ;)

Lepas ni nak beli banyak lagi beads yang colourful biar lebih banyak choices. Sekarang da 2 warna ni je. Ok la untuk permulaan kan.

Bagi yang suka dengan handmade bracelet ni bolehla follow @pulsera.my for updates! 


Adios!
Wassalam