21 August 2017

Seharian Baca Buku Ni

Assalamualaikum wbt :)

Harini off day. Takde apa apa plan keluar rumah kecuali keluar pergi Mydin beli bahan untuk memasak. Lipat baju yang banyak umpama seperti ada anak 10 (laundry seminggu), sapu bilik yang dah berdebu tebal, tukar cadar katil dan juga makan. Eheee. Today is my rest day.

Harini saya mengisi masa saya dengan membaca buku BAJET POWER ni. Ditulis oleh Harith Faisal. Dia ni saya kenal dari boyfriend saya. Seorang yang celik kewangan.

Almaklumlah saya ni bergaji kecik je berbanding kawan kawan seusia saya. Nevertheless, tak semestinya gaji kecil kita tak boleh menyimpan dengan banyak untuk masa depan kan?

Saya pun nak lah belajar cara mengurus kewangan dengan bijak. Dah tahu gaji tak berapa nak besar, lagilah kena pandai menyimpan. Lagilah kena mencari pendapatan tambahan. Dalam buku ni ada ditunjukkan cara caranya.



Buku ni sangat bermanfaat untuk setiap lapisan umur, kerana masih belum terlambat untuk mengubah cara hidup kita. Saya pun rasa macam dah terlambat pada mulanya, tapi takpe. It is better than nothing, kan?

Buku ni boleh mengubah cara kita berfikir jugak :)

Anak anak muda, elok sangatlah baca buku ni. By the way, ini buku roommate saya. Saya pinjam. Syukurnya, dikekelilingi orang orang yang sama macam apa yang kita nak jadi. Ingat tak lagi haritu saya post tentang LAW OF ATTRACTION?

It's happen! :D

Till then,
Syafiqa Hatta



20 August 2017

Sediakan hibah untuk keluarga

Assalamualaikum wbt :)


Harini nak share sikit tentang HIBAH :) Kalau dalam Prudential produk ni dipanggil PruBSN Warisan. Jelas sekali, ia bermaksud harta untuk diwariskan pada keluarga. Ini adalah salah satu cara untuk kita tinggalkan harta pada orang tersayang, khususnya bagi yang telah berkeluarga. Yelah, kita tak tau kita akan pergi bila kan?

Kalau scroll FB, selalu sangat nampak iklan sumbangan derma untuk mereka yang sedang berada dalam kesusahan :'( Sedih tak tengok? Sedih kan? Tapi korang derma tak? Derma ke tidak? Ke memang nampak je iklan memang terus bukak CIMB Click/Maybank2u nak terus transfer?

Tak kan?

Kalau kita kat tempat orang tu apa ya nak jadi? Kesian kan :( Ruginya saya rasa bila tak dapat tolong daripada awal lagi.

Saya pernah cakap kan, I'm not doing it for me. I'm doing it for you. Untuk awak bila ditimpa kesusahan. Saya dah cakap saya tak jual insurans. Takaful ni konsepnya kita bersama sama menyimpan dalam tabung takaful dan fund itu akan digunakan apabila salah seorang penyimpan ditimpa kesusahan. Dalam masa yang sama kita menderma. 

Kan? Saya tak buat semua ni untuk ambik duit awak. Saya buat untuk awak sendiri bila ditimpa kesusahan. Saya nak share je :) Terpulang nak terima atau tidak.

Banyak cara untuk kita sediakan harta warisan untuk keluarga tersayang, PruBSN Warisan salah satu caranya ;)

I consult you with knowledge and trust, InsyaAllah 💜 #siscuba

I will continuously share about TAKAFUL in my blog because #sisnaksemuatahu #sisnakshareawareness 😉

Your PruLady,
Syafiqa Hatta
014-8429745
Prudential BSN Takaful

19 August 2017

Jom Join Kami

Assalamualaikum wbt :)

Hai semua! Saya nak ajak semua ke forum bicara niaga esok :) Bagi sesiapa yang berminat nak join saya as business partner, boleh contact saya. Bagi yang nak tahu apa itu kerjaya as ejen takaful pun boleh datang dan dengar perkongsian daripada orang orang hebat yang telah pun berjaya ni.

Kerjaya ini saya lihat satu kerjaya yang murni kerana kita dapat membantu masyarakat kita daripada segi kewangan ketika ditimpa musibah yang tak diduga.



We do it for you, not for us :) Dalam rezeki kita, ada bahagian rezeki orang lain. Betul tak?



Your PruLady,
Syafiqa Hatta
014-8429745

15 August 2017

Sebenarnya, berapa jumlah coverage dalam takaful yang kita perlukan?

Assalamualaikum wbt :)

Harini saya nak share cara nak tahu berapa sebenarnya jumlah coverage yang cukup dalam takaful. Sebenarnya coverage yg cukup adalah pendapatan 10 tahun kita. Kenapa ya 10 tahun? Sebab, rata rata tempoh 10 tahunlah tempoh yang average seseorang boleh bertahan jika menghidap penyakit kritikal atau total permanent disability :(

Bayangkan ya, bila kita disahkan menghidap kanser, lama kelamaan tahap kesihatan kita akan jatuh merudum dan diri kita tidak mampu lagi bekerja. Bila tak kerja, mana kita nak dapat duit untuk teruskan hidup?

Pernah tak kita terfikir ya perkara ni? Kalau tak pernah, bersyukurlah awak jumpa sharing saya kat blog ni :) Coverage ini yg kita panggil sebagai 'Income Replacement'. Sekurang kurangnya kita tak menjadi beban kepada orang lain bila kita sakit. Sekurang kurangnya kita tak terlalu membebankan orang dibawah jagaan kita dengan adanya sumber kewangan daripada takaful yang kita carum sebahagian daripada gaji bulanan kita sekarang.

Ok, sekarang jom kita belajar cara mengira coverage yang cukup. Setiap individu berbeza ya.

Pengiraan:

(Komitmen+belanja bulanan) x 12 bulan x 10 tahun

= RM ?

Ok, dah kira? Awak ada duit sebanyak tu sekarang? Dah ada? Cukup? Betul ke cukup?

Hmm memang kita perlu sentiasa menyediakan diri kita supaya tidak ditelan kemiskinan dan kesusahan. Diluar sana ramai yang lari bila saya nak share tentang kepentingan takaful ni. Tapi takpe saya percaya ada ramai lagi yang mahu ambil tahu :)

Mesti tertanya tanya berapa caruman bulanan kalau kita nak coverage banyak tu? Haa yg ni saya boleh tolong awak kirakan :)

Hanya perlu WhatsApp saya di 014-8429745 for FREE QUOTATION. Jika nak saya cerita panjang boleh jugak set appoinment dengan saya. Lagi mudah kalau kita cerita depan depan :) Saya nak share ilmu dengan awak, terpulang jika awak nak terima atau tidak idea tentang takaful ni.

Saya tak pernah paksa orang sign up takaful. Saya mahukan client yang benar benar faham kepentingan takaful pada mereka. This is not for me, it's for you. Saya hanya membantu :)

Till then,
Your Prulady
Syafiqa Hatta
Prudential BSN Takaful


13 August 2017

Law of Attraction

Assalamualaikum wbt :)

It has been a long time I didn't right about story of my life here. Well, alhamdulillah, my life so far so good. A lot of good things happen. A lot of things I need to do everyday.

Year of 2017 brings me more opportunity to become a better person. I got a lot of better things to do. I have my job as store manager of a boutique, a career as takaful lady and also not to forget my ig shop @syeqa.my. These 3 jobs/responsibilities make me a lot busier in this year, which made me feel really good!

Everyday, I achieved my target more and more through these 3 jobs. Even it is a really small achievement, I'll always reward myself and be more thankful to Allah swt.

Through my life, I will remember who are always with me and who are only showing up when they need me. Have you ever heard "A friend can become stranger, a stranger can become friend"? Well, I believe it now.

People come and go in our life. We can't ask them to stay. It's okay! We only have to become more and more positive, so that we can attract more and more and more positive people in our life. It is beautiful.

I am feeling so blessed because Allah swt has bring me such a goooood people into my life! It's true, if you want to achieve your dream, you have to be friend with successful people. Be brave to let go of your past. Be brave to left all the negative things/people and just move on!

InsyaAllah, you'll find your way.



A lot more things we can change today. Pray as much as we can because Allah swt is the Most Gracious!

Your PruLady,
Syafiqa Hatta