26 January 2019

My First Pregnancy Journey : My 28th birthday

Assalamualaikum and Hi! :)

Actually birthday dah 10 hari yang lepas. Hikhik. I was born on 17th January 1991 in Kuching, Sarawak. Haritu masa birthday, husband datang ke kampung. Spending time with his beloved wife ni. Masa tu masih lagi mabuk mabuk. Ekekeke. Tak tahulah bila nak betul betul sihat.

Husband tanya nak hadiah apa. Kita jawab entahlah, tak boleh nak berfikir dengan waras pulak masa tengah mabuk mabuk. Haha. Lastnya I hanya mintak belikan Faraalipbutter Cherry Velvet je as birthday gift. Hihi tu pun entah bila la HQ Faraalipbutter ni nak announce lipbutter tu dah release and nak post pada orang orang yang dah preorder. Jenuh menunggu.

Disebabkan mabuk, tak kemana sangat pun berjalan. Kesian husband kita. Dia bawak kita makan makan and tengok wayang masa birthday haritu. Saya masa pregnant ni memang selera tak tentu. Tapi kalau pergi mall tanya nak makan apa, saya pilih Sushi King. Masa pregnant ni, Sushi King je yang berkenan di perut.

Lepas makan, rasa mengah

Acne scars masih lagi bermaharajalela di muka. Haritu kan skin baru je nak ok setelah apply Airishe Serum. Lepas tu tiba tiba kulit muka diserang kegatalan macam ada hama yang gigit. Huhuhu maka bertambah lagi parut sis. Takpelah. Redha je. Sekarang baru ok sikit and start balik pakai Airishe Serum untuk hilangkan parut lepas kegatalan tu reda.



Nampaklah jugak perubahan badan tu. Esok dah nak masuk 16 weeks. Dah nak 4 bulan dah baby ni. Due bulan 7 nanti. Moga baik baik je semuanya. Umi harap awak keluar 11/7/19 sebab Umi punya tarikh 17/1/91. Kalau nanti awak keluar jadi geng Ayah takpe, janji tarikh sama dengan Umi. Hikhik. Keesokan harinya, lusa dan tulat saya tetap diserang kemabukan. Dah 16 weeks ni mabuk lagi sis. Siapa macam saya? Haha. Untungnyalah ada yang berpengalaman tak mabuk teruk kan.

Hari Ahad lepas, husband saya pun pulanglah ke KL naik ETS. Menangis kita peluk dia sebelum masuk train. Masa tu anak sedara dua orang tu ikut. Balik dari hantar Pakteh diorang, Rifqah pergi report kat Opah dia Makteh dia nangis. Ish ish pereport betul. Lepas tu, Mama Ayah si Rifqah ni balik kampung Isnin lepas, dia pergi report pulak kat parents dia. Habislah semua orang tau. Bertuah betul budak Rifqah ni.

Doakan saya sihat dan bertenaga semula.
Amiin.


24 January 2019

.

Kalau merajuk dengan orang yang aku sayang
Memang kesini aku pergi
Tenangkan hati
Visit blog orang lain
Kalau hadap pun
Masalah takkan selesai
Lagi banyak menyakitkan hati lagi ada
Disebabkan dia kata penat
Aku noktahkan je
Tak balas apa apa
Kalau tak lagi teruk keadaan
Sungguh hati merajuk
Kalau rant dekat sini mungkin takde sapa akan judge
Kalau medsoc lain
Banyak mata melihat
Mungkin jugak bertepuk tangan
Jadi tenangkan hati dulu
Jalan jalan dekat blog
Takde mood nak update IG bisnes
Takde mood nak intai life orang lain
Semua kerja aku tangguhkan ke esok hari je

GIVEAWAY DOMAIN BARU BY OMBAKBERGIGI.COM

Assalamualaikum and hi! :)


Komen tentang blog Ombak Bergigi:

Suka blog OM sebab cantik dan kemas. Tak berat dan serabut dengan terlalu banyak iklan. Sedap mata memandang :) Keep it like that cause it's pretty!

----------------------------------------------------------------------------

Click banner to join :)


23 January 2019

SEGMEN BLOGLIST BY THE WONDERFUL JANNAH

Assalamualaikum and Hi! :)


Fakta Menarik Tentang Jannah:

  • Sukakan motivational quotes: Saya rasa Jannah ni seorang tenang dan positif apabila menghadapi apa apa pun dugaan dalam hidup
  • Suka membaca: Oleh kerana minat membaca, Jannah menjadi seorang yang lebih puitis dalam berkata kata dan penulisannya di blog. Ayat pun tersusun dengan ejaan penuh
  • Suka makan: Suka mencuba pelbagai jenis makanan dan suka share pendapat beliau tentang makanan dengan pembaca blog
  • Berketurunan Orang Asli Semelai <3 Dan beliau bangga dengan asal usul nya 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Bagi yang nak join segmen ni, boleh terus klik banner :)

All the best!


22 January 2019

8 Juta Special Bloglist Sayidah Napisah!

Assalamualaikum and Hi!


Tahniah buat Sayidah Napisah kerana telah mencapai 8 juta followers. Mesti banyak info berguna yang Sayidah kongsikan pada kita :)

Suggested topic for Napisah:
Tips untuk dapatkan blogview berjuta macam blog Sayidah Napisah

Jom join segmen ni. Klik banner.

Goodluck!

13 January 2019

11 January 2019

My First Pregnancy Journey : Ovarian Cyst mengecut

Assalamualaikum and hi! 😊

Alhamdulillah syukur sangat sangat. Dua hari lepas ada appointment check up di Klinik Kesihatan untuk scan ovarian cyst sama ada membesar atau mengecut. Good news is doktor kata dah takde dah. Alhamdulillah syukur sangat sangat.

Next month kena repeat scan sebab nak pastikan cyst tu betul betul dah takde. Moga memang takde langsung dah ya. Syukur alhamdulillah ❤️

Dah beberapa hari tak update blog rasa macam dah memungkiri azam baru 2019 supaya update blog frequently.  Dalam 3 4 hari lepas saya diserang morning sickness. Kesihatan turun naik. Kejap ok kejap tak. Baru harini rasa macam okay. Barulah ada mood nak update blog 🤭

Bila cek blog AdSense harini naiklah jugak sense saya ekekeke. Thank you bagi yang sudi view iklan saya ❤️ Kalau boleh tinggalkanlah link blog kat mana mana post. Nanti saya balas visit jugak kat blog korang.

Oh btw lagi satu cerita nak bagitau. Alhamdulillah haritu team saya dah tolong gantikan saya untuk apppintment dengan kawan yang nak buat takaful untuk baby tu. Alhamdulillah tunggu report O&G dari doktor then nanti boleh la submit proposal takaful. Moga moga mudahlah approve.

Tak sabar nak buat untuk baby kita pulak next month 😘😘😘 Dah capai je 20 weeks, nak cepat cepat apply. Kan baby kan?

Buat yang nak tahu lebih lanjut tentang takaful, boleh lah pm saya tau.

Tadi pun ada kawan pm mintak saya kirakan quotation untuk dia dan husband. Quotation ni free je kita kirakan.

Till then,
Nanti kita cerita cerita lagi
❤️❤️❤️

Syafiqa PruBSN
014-8429745


3 January 2019

My First Pregnancy Journey : Acne Breakout!

Assalamualaikum and hi! ☺️

Selain morning sickness, ada jugak masalah lain yang menyerang 🤣

ACNE BREAKOUT!

Satu perkara yg setiap orang paling tak suka haha! Tapi apa nak buat. Kita hadap je dengan tabah 💪

Oleh kerana terlalu banyak sangat acne tumbuh dan tinggalkan parut yg banyak kat wajah ni, kita pun usaha la carik something yang boleh bantu kurangkan masalah ni.

Actually dah lama usha serum ni. Tengok review and feedback macam best je. Produk formulated from Korea and made in Malaysia ♥️

Selalu usha serum ni dekat IG kak leen (@noor_shazleenmb) yang viral dikatakan berwajah mirip Neelofa tu hee. Dah lama follow kak leen dari 2016 lagi. Jadi dropship tudung dia. Sampai sekarang tengok dia dah ada beauty serum sendiri.


Baru try pakai malam ni. Cleanse - Toner - Serum - Acne gel ♥️

Cleanser - Cosmoderm Tea Tree Oil cleanser
Toner - Cosmoderm Vitamin E Toner
Serum - Airishe Serum
Acne gel - Cosmoderm Acne Gel Express

Harapnya 4 benda ni dapat tolong kurangkan acne breakout kita ni. At least jangan tinggal parut tau 🤣

Nak tengok habis sebotol Airishe Serum ni apa jadi pada wajah kasihan I 😅 Nanti kita share

Till then,
Wassalam
♥️♥️♥️


1 January 2019

Kenalan nak buat takaful for baby dalam perut

Assalamualaikum and hi! 😊

Semalam ada seorang kenalan whatsapp, katanya nak prepare takaful untuk baby dia dalam perut. Sekarang dah 22 weeks dah usia kandungan.

Untuk pengetahuan semua, bila usia kandungan dah cecah 20 weeks dah boleh buat takaful untuk baby ❤️ Almaklumlah baby ni fragile sangat sangat. Mudah terdedah pada sakit sebab imunisasi belum build up secara optimum.

Saya masih belum sihat sepenuhnya daripada morning sickness. Mujur ada team yang sudi membantu. Thank you so much. Mungkin saya tak mampu nak balas sekarang, hanya balasan dari Allah yg saya mampu doakan untuk yang banyak membantu.

Moga urusan appointment esok dipermudahkan. Kes pertama untuk tahun 2019. Alhamdulillah. A good start for 2019 ❤️

Kalau boleh nak ada masa appointment tu sekali sebab ni kes pertama untuk prebirth baby buat saya. Sedih jugak tak dapat nak pelajari sendiri procedure nak buat untuk prebirth baby. Tapi apakan daya. Kang ada yang pengsan otw ke tempat appointment kang.

Oh ya nak ingatkan semua, jangan lewat sangat buat untuk baby. Sebab bila dah lebih dari 30 weeks sukar sikit nanti proses permohonan takaful.

Nanti baby kita dah 20 weeks, husband kata nak buatkan takaful. Kata husband, rasanya tak mampu bayar bil hospital kalau anak sakit apa ke. Daripada keluar beribu terus dalam satu masa, lebih baik buat caruman konsisten tiap bulan untuk persediaan baby. Almaklumlah, baru kawen ni banyak sangat perbelanjaan dan komitmen baru ☺️

Macam tu lah kehidupan, tak senang nak senang. Tapi kite boleh merancang lebih awal ♥️

8 weeks more to 20 weeks. Nanti Ayah & Ummi buatkan untuk awak ya sayang

Till then,
Nanti kita cerita cerita lagi 😘

Syafiqa PruBSN
014-8429745