29 August 2011

Goodbye Ramadhan

Assalamualaikum =)

salam ramadhan yang ke 29 korang!~

ramadhan is signing off ='(

do0dle raya ini comel. aku curik dari blog orang. bukan salah aku. salahkan p0kcik go0gle. hehe

mari! dengar lagu ni. i loike this s0ng very much! ^^

SUARA TAKBIR - SITI NURHALIZA

gamba ini comel. pokcik go0gle yang bagi.

salam aidilfitri saya ucapkan kepada semua rakan dan taulan. semoga lebaran kali ini lebih bermakna serta mengukuhkan ikatan persaudaraan antara kita setelah mencapai kemerdekaan selama 54 tahun. maaf zahir dan batin merdeka!!!

berhati-hati di jalan raya.

WARISAN - SITI NURHALIZA

wassalam~

28 August 2011

Jalan Jalan Carik Mangsa

Assalamualaikum

salam ramadhan yang ke 28 uolls! (^^)v *perot berpuas hati sebab dah bersahur dengan tomyam ayam yang diidam2kan*

pagi pagi sudah update blog cikai aka bloggyloveydovey(maksudnye blog tecayang) ku ini. hehe. (senyum kambing) bukan pa. saje nak citer perangai burok terbaru aku. apekah? perangai burok pun nak cerita ke? hihi (ketawa) : D alkisahnye, semalam aku berblogwalking singgah membaca entry entry blogger yang aku follow. oleh kerana bosan (keje keje kat rumah pun dah siap, sume entry pun dah bace), tibe tibe timbul la idea nak godek godek entry entry lame mereka. hehe. maka dengan itu, haruslah start dari bawah.

oh oh, siyes tak tipu. first entry adelah comel. hihiks >,< (ketawa lagi) daripada first entry sampai yang the latest. aku boleh lihat (eceh, ayat macam tidak boleh belah) how come seseorang blogger itu berubah. matang. matured. and sampai satu masa semangat diorang seperti mencurah curah ke ladang gandum nak berblogging sebab makin ramai yang suke bace and komen ceritera setory mory beliau termasoklah silent reader seperti ku. majority nye macam tu. tapi ade gak yang aku tak jumpe first entry diorang sebab aku tak sure pon tu first entry. hihiks (lagi lagi ketawa). mari kite teng0k sape yang kene!

antara yang menjadi mangsa :

1. Fatin Liyana - the famous, brilliant, pretty-like-dolls blogger. she have changed soooo much. aku enjoy bace first entry beliau sampai la aku dah tak larat nak bace lagi. hehe

2. blog member member aku

kenape blog diorang yang menjadi mangse? sebab, aku letak diorang kat blog list aku. hehe. haruslah mereka yang aku sambar dolu. hihihihihihih (gelakkurangsopan)     : P and i drop some komen. saje nak merapatkan silaturrahim. saye-suke-mengomen-namun-saye-pemalu. kejadah? takde kaitan langsung. =__='

sudah sudah. mau carik mangse mangse serterusnye. kbai! ^^

beware! i stalk your blog. ngehehe~ (belagak seperti mamarazzi tak bertauliah bersama phone berkamera cikainye)

wassalam~

27 August 2011

Hari Hari Semakin Busy

Assalamualaikum.

salam ramadhan yang ke 27 uolls ! ~ (^^)v

bangun tido bangun tido dah tinggal 3 hari lagi nak raya. huhu. begitu pantas masa berlari. tapi, tahun ni syiok giler seronok. puasa penoh dekat rumah. hehehe =) takdela sadis sangat kan. heh!

justeru itu, semakin hari wa semakin busy maa. semalam pon dah penat and sakit sakit jemari daku mencabut bulu itik and ayam yang bapak aku sembelih. sudahla itik tua. haru! aku lah yang selalu menjadi mangsa setiap tahun. huuuu~ =__='

busy busy busy busy

biasala tu derr. dah dekat nak raya ni always busy. nak tolong mama kemas rumah lagi, nak tolong masak lagi, nak tolong buat kuih lagi. oh oh banyak nya kerja.

lepas tu, ade lagi tinggal 13 hari nak balek umt. nak start sem 3 dah weh! dah nak jadi second year student dah weh! entah kenapa aku takut. hihi. mungkin sebab takde buat ape ape langsung pasal kerja lapangan cuti ni. aku just download google maps je. itupun tak explore lagi. aku tak sentuh langsung pun kerja lapangan tu waktu cuti ni. tak maen pun dengan data dia segala. tak tengok langsung. blur! quadrat aku yang tak siap tuh. taktau nak buat ape. hehehehe. sure dr siti marah kalo dia tahu. nanti nanti la fikir. tak mampu nak fikir sekarang.

and and and aku tengah risau pasal something. tak boleh nak cerita nanti betol betol jadik. harap harap tak jadi macam yang aku fikir. kalo tak merempat lah aku di bumi orang. sadis! T_T

sudah la. no worry no die

wassalam~

24 August 2011

Jom! Belajar Bahasa Sarawak

Assalamualaikum

salam ramadhan yang ke 24 uolls!~

dah kenyang berbuka tadi? dah solat? *eceh! bajet ustazah* but, ingat mengingati itu amatlah dituntut. heeee~ (^^)v

nak dengar pure sarawakian mengereco(membebel)? aku tak pure. my mom is not sarawakian. kitorang pun tak berbahase sarawak kat rumah. ngan bapak pun tak. ngan kazen and kawan2 je. so, vocabulary amatlah terhad. baru 2 tahun kat tempat orang (perak&terengganu), aku dah tak tahu perei tu ape. hahah! XD LOL! perei itu gelak-besa-bahaha-sambil-gulingguling-macam-tenggiling.

mari mulekan cerita.


cube dengar apekah yang dingereco KAK LEHOT and kak yak ni.


ZON INGGAR BERSAMA KAK LEHOT - EPISODE : NEMBIAK KINEK TOK RASA UP

notes: ni salah satu segmen kat radio catz.fm

dah dengar? pahamkah? hihihi. kalo sarawakian tu memang paham la kan. aku perei sorang sorang bile dengar kak lehot ngereco.

tak paham? refer notes kat bawah ni: selamat mencuba! kehkehkeh >,<

inggar : meluat/menyampah
nembiak : bebudak
kinek tok : sekarang ni
rasa up : merasa diri tu dah bagus sangat (aku tak tahu nak translate cam mane. maybe macam ni)
bebulak: menipu
lungkar-langkir : bersusah payah
tusen : tusyen
olah : perangai
deras : kuat
nang : memang
sine : mane
sik : tak
tauk : tahu
berderebing keta : driving kereta
empun : punya
reta : harta
Spring : shopping complex kat kuching
debah : bawah
pandey : pandai
iboh : jangan
tauk ko ; tahu kau
ne gaya : macam mane
eran : heran
tetak ; gelak
kenak : kenapa
eksen : action
arumbulak : secara hyperbola nye
kau tek kacak???? : ko tu cantek???? --> trademark kak lehot

ade some words yang aku tak tahu ape maksudnye contoh macam bersekek, berteterteter  and nang jengojengo. kan aku cakap, aku bukan pure sarawakian. huhu.

tak paham jugak? hihihi. meh aku cerita sikit what the hell is going on

kak lehot and kak yak dia nak keluar pegi Spring (shopping complex). dalam perjalanan nak pegi sana, diorang beborak pasal bebudak zaman sekarang yang suke pakai seluar nampak cilabon. erk?~ =__=' cilabon tu ape pulak?
"cilabon = satu pekataan yang kakak aku selalu gune bile die ternampak pampers anak(s) die, Farouq and Hamzah dah penoh sampai terlucut nampak cilabon. cilabon = lurah"
 hihi. XD perei


p/s : sory la kalo suara diorang membingitkan telinga..heheh! secara semulejadi nye. macam ni la bunyik nye kalo tipikal makcik2 or nenek2 kat sarawak ni mengereco.


wassalam~

23 August 2011

Aku Dan Semperit

Assalamualaikum.

Salam ramadhan yang ke 23 cawan cawan. hehe. *emosi kurang stabil* =/

Tersebutlah kisah adapun aku nak buat biskut semperit. Bukan ape. Saje nak try main main ngan acuan yang picit picit tu. hehe >,<

Huuu~ kesahnye. Semperit aku tak jadik! Sadis! T_T

masok oven bentok bunga ko keluar jadik cam ni!? benci kau semperit! huduh!

akhirnya penyelamat dunia datang memberi bantuan. mama suggest letak dalam cup. jadikla gh0pe ini.

dan keluar jadik macam cupcake. =__='

so, name baru biskut ni 'Biskut Cupcake Semperit' . haha. benci kau semperit! again.

padahal waktu buat tu mengantok teramat + emosi tak stabil + banyak cakap merapu + tak ikhlas + etc. sebab tu tak jadik kot.

ni sume gara gara itu budak degil teramat yang tak nak dengar langsung cakap orang bikin orang panas sampai volcano yang dah sebulan inactive erupts tanpa segan silunya sejurus saje lepas berbuka (waktu maghrib) semalam perh menyakitkan hati dan perasaan tak padan dengan kecik kau memang betol betol menyakitkan hati tak penah nak menyenangkan orang orang sekeliling kau termasok mama kan, selfish! fullstop!

semoga Allah memberi mu petunjuk dan hidayah adik ku. hope dah besa kamu jadi manusia berguna. jangan susahkan orang lain. cukuplah dengan contoh yang dah sedia ada.

wassalam~

21 August 2011

Aku Dan Biskut Marble

Assalamualaikum

selamat hari ahad uolls!~ (^^)v *tido lena pagi senyuman*


hehe. pejam celik pejam celik.  9 hari je lagi tinggal nak raya kan? x terasa pon macam zaman kechik2 dolu. .sebok sangat nak raya. tak pose pon. =___='

nak dijadikan setory, tetibe semalam dengan penoh bersemengat lah nye pon aku buat biskut raya. sblom ni, mama aku selalu tanye.

"bile nak start projek biskut raya kamu ni piqa?"

"huuuu~ ma, piqa nak tunggu mo0d datang baru boleh buat dengan penoh kasih sayang. barulah sodap. ngeh3 >,< "

ini satu provokasi. kahkah. so, semalam mo0d sudah datang jadi inilah hasilnya. heeee~ mari scroll down, kite mulekan cerita.

BISKUT RAYA 2011

ohoi~ 1st time buat biskut raya without bantuan pakar. selame ni aku men tolong hias2 je, bukak tutup oven, susun dalam balang. keh2. mama tido awal sebab penat sangat semalam. time sukat2 ingredient segala teringat kat lab. dah lame tak masok lab. lab itu annoying tapi aku rindu. >,< lab rep0rt 5 kali lebih ann0ying. mcm susu dutch lady. 5 kali lebih DHA.

tepong sudah menjadi doh

perh! aku rase aku punya muscle kat tangan dah membesar dengan sihat. nak patah tangan kome nguli tep0ng ni. 

dua ulat beluncas

dipotong potong

bentok bulat bulat ying yang

ini hasilnya. nasib baik jadik. kalo tak nanges aku.

tak sangka biskut ni comel. *puji biskut sendiri* XD karkarkar kelakar. sepatutnye name biskut ni biskut ying yang.

ni gambar candid my pregnant-mother-cat, Jelita Ayu. beliau la yang banyak membantu buat bentuk ying yang tadi. haha ^^. jangan tak tau, ni la pakar yang dimaksudkan. sarat2 pun tolong aku. heeeheee =D

mama kate dia seronok tengok balang biskut dah berisi. dia nak suroh aku buat lagi la tuh. =,='

akulah harapan keluarga. huuuuu~ 

kakak! kakmira! sila balek cepat!


wassalam~

19 August 2011

: aku suka menari tapi menari itu haram :

: Assalamualaikum :

selamat hari Jumaat uolls! (^^)v *muka 'ceria' tak bangun sahor pagi tadi*

kalerpul ulikmayang's perasan princess

yg pink itu daku. sukanun 2011

mekap tebal boleh tutup bigik2 jerawat. walaupun dari dekat. *kagum sebentar dengan non-genuine beauty ciptaan manusia*

"aku suka menari tapi menari itu haram"
nak ilmu lebih? bace sini

aku suka j0in persembahan tarian dari sekolah rendah lagi. suka suka nak j0in. selain dari minat, boleh gak aku mencapap! *eh! [kening berkerut].muka tak bley blah*. haha. takde la. aku memang suka menari. nak slim & healthy. aku takde 'jodoh' dengan sukan/sport. kalo dudok sesaja takde aktiviti sampingan makin mantop la hips aku nanti. tidak! kehkeh.

mawaddah cakap. . .
"dancing can reduce stress, increase energy, improve strength, increase muscle tone and coordination, lower ur risk of coronary heart disease, decrease blood pressure, help u manage ur weight, strengthen the b0nes of ur legs and hips"
so, jom lah menari. tapi menari itu HARAM.

bukan haram tak boleh buat langsung mokcik. boleh, tapi bukan depan orang yang tak sepatutnya.

"so, lepas ni aku nak quit dari join kelab persadatari umt. (Syafiqa Hatta,2011)"
 sekian. kbai!

p/s: lepas ni nak menari dengan kucing2 n chicken2 aku je la. 

wassalam~

15 August 2011

:: OST Aliff Firdaus ::

Assalamualaikum~

morning uolls!~ *gaye sissy . awww~ (^^)v

currently, aku sedang tergilagilakan Aliff Firdaus....eh, bukan! aku tergilagilakan drama Aliff Firdaus yang tv3 tayangkan waktu sahur tiap2 hari tu...heeeee~ sebenarnya cite ni tayangan semula.....cite ni yang ganti drama Nur Kasih kegilaan ramai satu mase dulu.....hari jumaat, pukul 9 malam je penoh bilik tv....almaklumlah, waktu kat matrix dulu mane de mase nak terc0ngok kat bilik tv...so, adalah satu keberuntungan bagi aku bila dapat tengok cite ni.....hehe

hero nya ENCIK BEEGO (Aliff Firdaus)...muka cam takde perasaan je encik beego ni...tapi aku suke.....

her0in nya CIK IRMA HASMIE (Dira) ...sekarang dah bertudung...suwit gilerr!~ double like (^^)


WARDINA & IRMA

biasela, setiap cerita, drama or movie sure de OST aka lagu tema....aku suke OST Aliff Firdaus....TAHAJUD CINTA - SITI NURHALIZA....ye, aku tau lagu ni dah agak basi...hehe...ke tak basi lagi? ke takde orang yang tau lagu ni? whateverrr~ yang penting aku suke.....aku suke lirik dia....full of meanings...perh! aku suke! \(^^)/

jum la dengar LAGU PILIHAN HARI INI sambil bermuhasabah diri...kehkeh >,<

TAHAJJUD CINTA - SITI NURHALIZA

Lirik

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

ku haus di tengah laut
lemas mencari tempat berpaut
kirimkan aku kekuatan
serta pedoman di kesesatan

ku sunyi dalam gembira
perih pedih tanggung derita
sungguh aku bukan wali
yang suci dari hina dan benci

kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

terlalu lama aku mencuba
terlalu banyak cinta yang ku damba
tiada yang sempurna hanyalah fana
Tuhan, ampuni hamba-Mu

kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

ku rebah di dada malam
memecah dendam yang lama diam
ku tanggalkan baju dunia
dakapku dengan selimut syurga

ya Tuhan ku hanya padamu
tempat mengadu segala rindu
limpahi ku rahmat kasihMu
dalam tahajjud cinta bersujud

ok, that's all

thanx for reading this entry

wassalam~

p/s: dulu minat sangat kat siti...siap termasok dlm list 'my idol'....tapi, sejak siti pakai tudung macam taknak pakai....kurang dah minat.......apepun, siti tetap penyanyi no 1 negara......peace yoh!!~ (^^)v

14 August 2011

:: mimpi aneh ::

Assalamualaikum~

morning uolls!~

i have a story to tell....lepas sahur tadi aku rase mengantok sangat....makan pun ciput je...habis je tengok cite Aliff Firdaus aku pun pegi la solat subuh jap then sambung tido.....

lepas tu, bermula la mimpi aku yang aneh.....

satu hari, aku tengah packing barang kat hostel....esok dah nak fly balek Kuching....hostel tu pulak dah macam flat 3a...suram je mcm berhantu.....member baik aku kat bilik sebelah pun tengah packing.....member aku tu ala ala model...dah macam Hanis Zalikha je aku tengok.....entah la...dalam mimpi tu aku difahamkan yang dia member baik aku......kitorang dudok tingkat 3......tibe2 kitorang dengar suare riuh rendah...aku pun jengok luar bilek.....aku pun masok la bilik member aku tuh.....

"kenape weh?" aku tanye member aku tuh

"entah la" dia jawab

tetibe datang sorang minah ni...student kat situ gak kot....baju hijau pucok pisang.....entah kenape mimpi aku tu macam aku tengah tengok cite hantu...suraaammm je...baju minah tu je yang menyala hijau nya.....rambut karat....rupa dah macam orang sasau....

so, memandangkan member aku ni student medik die pun tolong la minah tu...baringkan dia kat katil....minah tu pun tertido.......

then, member aku ajak aku turun bawah.....aku ekot je.....dari tangga tu...aku terpandang bilik member aku tadi....aku tengok minah baju hijau tu terdudok kat atas katil.....kepala tertunduk....rambut karat dia menutup muka.....aku buat tak peduli je....huhu.....

lepas tu, entah kenape, tetibe aku, member2 aku dah pun ade kat atas bumbung hostel.....bumbung rata yang selalu kite tengok lam cite hantu tu kan.....bumbung atas yang ade tangki air besar.....kitorg berkumpul kat situ....sebab hostel kitorg kene serang ngan zombie....huhu....zombie.....kiranya kitorang je yang tengah survive skang ni....macam dalam movie zombie selalu tu......

then, hari pun dah hampir senja....keadaan kat hostel kitorang tu macam dah terkawal la....ade pasukan penyelamat datang menyelamat.....

tetibe teringat barang2 aku tak bawak turun lagi.....aku pun ajak member aku tu bawak turun barang2....tapi, dia kate dah ade orang tolong die bawak turun tadi sebelum dia ajak aku turun siang tadi.....huuuuu~ aku sedih! kecik hati ngan dia....tak tunggu pun aku angkut barang sekali.....

pastu...entah kenape tetibe je ade member lelaki aku.....aku difahamkan kitorang rapat dalam mimpi tu....jadi, aku terus mintak tolong die temankan aku...sebab hari dah malam....yang lain sumer dah balik.......dia pun temankan aku....

tetibe die cakap macam ni....

"aku rase kan aku memang ditakdirkan untuk selalu tolong ko bile ko susah.....ko susah je aku yang tolong.....huhu"

memang pun dia selalu tolong aku....aku difahamkan macam tu dalam mimpi aku tu....mamat ni hensem ala ala pelakon dalam cite hindustan yang aku tengok kt tv2 semalam...rambut lurus belah tepi.....hidung mancung....pakai baju belang....aku suke tengok lelaki pakai baju belang2.....tapi sebelah tangan dia dah hilang....mungkin sebab kene attack ngan zombie tadi kot.....

dia terus merepek yang bukan bukan....tangan dia yang hilang tu macam tak sakit je bagi dia.....sepanjang perjalanan kitorang nak pegi bilik aku tu kan........bersepah sepah je mayat.....sebijik macam dalam cite zombie....aku pegang je tangan mamat tu......tengah2 dia merepek tu kan.....tetibe dia boleh lak nyanyi lagu Sedetik Lebih -Anuar Zain untuk aku.....dalam mimpi tu siap sekali ngan muzik lagi...sore pun sebijik Anuar Zain.....

aku jalan je....aku takot.....macam2 yang aku pike...tetibe teringat kat minah baju hijau tadi......entah2 tadi dia dah tukar jadi zombie.....homagucci!!! aku boleh rase jantong aku berdegup kencang gile dalam mimpi aku tu......aku pelok tangan dia kuat kuat....mamat tu terus je menyanyi macam tak takot ape2...

kitorang pun sampai kat bilik aku..........

tapi, tetibe aku sedar dari tido.....huuuuuuu~ benci!!! aku kecewa mimpi tu tak sampai habis......nak tau tak kenape tetibe keluar lagu Anuar Zain? alkisahnya..telinga aku disumbat dengan earphone encik mp3.....waktu tu tengah lagu tu....

aku try tido balik....mane tau mimpi tu boleh disambung...hehe.....tapi, manusia hanya merancang.....

aku kecewa lagi.....sedih...kenape mimpi tu tak sampai habis?? aku nak tau ape ending dia.....dah tak dapat tido tu...aku buat la andaian sendiri.....

1. adekah mamat tu bertukar jadi zombie lepas tu makan aku?
2. ataupun tetibe minah hijau tu muncul and makan kitorang due?
3. ataupun mamat tu sebenarnye zombie n saje nak temankan aku. awal2 lagi dia dah plan ngan minah baju hijau tadi nak makan aku secara berjemaah?
4. or kitorang due dapat selamatkan diri dari minah baju hijau tu?
5. ataupun minah baju hijau tu memang dah takde kat situ?

ok! aku tau mimpi hanya mainan tido.....*sigh~

thanx for reading this entry

wassalam~

6 August 2011

:: ok! aku sangat teruja ::

Assalamualaikum~

kalo ape2 je yang berkaitan ngan Ramlee Awang Murshid ...sure la aku orang yang paling teruja!!

tadi terjumpa ni....

PROMO SUTERA BIDADARI

aku beberapa minit yang lalu ~

aku: perkh!!!~ ape ni? ape ni? RAM nak wat movie lak keh???? woha!! excited...best nyeh!!
       *excted smbl tengok video ni.....
tapi tapi tapi....
bile scroll ke bawah cket....upenye PROMO SUTERA BIDADARI DARI GAMBARAN PENULIS...

dan aku sekarang ~

aku: ceh!!~ hengat kan nak wat movie...kalo betol2 ade aku la yang paling teruja nak tengok...huuuu~ sapekah yang bakal jadi LAKSAMANA SUNAN akuh tu?? ade ke artis MALAYSIA yang layak?? kehkehkeh....*syafiqahatta bermulut jahat >,<

ok lah...that's all..mau siap2 bukak pose ngan membe2 kuching i...adios~

wassalam~

4 August 2011

:: christina perri?? katty perry?? same ea? ::

Assalamualaikum~

nak cakap ni...sekarang sangat tergila gila kan lagu CHRISTINA PERRI - JAR OF HEARTS....sehingga berjuta juta kali aku dengar dalam sehari ni...ahakz~ >,< (siap berkarok-syok-sendiri sehingga menyebabkan hujan kat Kuching ni petang tadi)

nak dijadikan cerita, aku konpius sebentar....=/ aku hengatkan CHRISTINA PERRI is equal to KATTY PERRY...dan aku pun tanya la pakcik google....ceh!~ tidak sama sekali....

ini CHRISTINA PERRI...



dan ini pula KATTY PERRY...



jaoh beno bezanya....christina nyer rambut ade highlight putih...katty tak de....*christina!! suke rambut u!!!!!     \(^^)/

haha..almaklumlah..selalunye suke je lagu omputih ni...tapi tak kenal pun sape gerangan pel0ntar suare....penyanyi omputih kan berbagai2....oleh itu,...aku hadiahkan kat korang lagu ni untuk dijadikan halwa telinga pada malam ramadhan yang mulia ni....pada yang baru je mengalami 'brokenheart'...sile lah hayati lirik lagu ni...awww~ sungguh mem'feeling'kan...

CHRISTINA PERRI - JAR OF HEARTS

p/s: video clip agak ganas~ aku pun tak paham...adekah itu satu seni tarian atau.............=___=''

wassalam~