30 May 2012

Wordless Wednesday: Haha Ini Saya! :D

Assalamualaikum :D

source: Tumblr

23 May 2012

Poster Saya

Assalamualaikum :) *senyum seluas alam

Hye, me is Jenn.

Kalau hari tu The Lunatic Jenn dok pening buat project proposal. Hari ni dia nak kasi tunjuk dia punyer poster ! *show off katenye (^^)b

Tema: Sebiru Hari Ini. Ahaks (^^)v

Penat tahu buat. Senget sane, senget sini. Nak alih yang tu, yang ni ekot sekali. Huks. Dugaan besar bagi orang yang kurang sabar macam Jenn. Hampir kesemua jenis ke'carrot'an keluar. Tapi syok oh bila dah siap. Puas hati. Esok boleh submit.

Aku saja view poster ni kasi besar. Jenn kan gedik. Kehkeh. :D

Oh and esok ada 2 test. Pagi se, malam se (cakap nak dialek Ganu Kitew). Jenn is currently busy reading her notes while watching Harry Potter. Hihihi.

Till then, Bye Bye.

20 May 2012

The Lunatic Jenn

Assalamualaikum

Hye, my name is Jenn.

No smiley after salam like I used to do? 0,o I'm not in a good mood to do so. No no no. Dun force me. I won't! For the passed three days, I had no enough sleep because I got three test, in three days in a row. On Wednesday, Thursday and Friday. Because of that, yesterday, I slept for 9 hours. And got sooo many weird dream though. (ade orang datang meminang saye. :D wahahah. end of story k bai).

I woke up at 9 o'clock in this morning, look out the window and... it's raining outside. wow! #alhamdulillah Praise to Allah. It have been a while. Seriously, I prefer musim sejuk in Terengganu. Feel like me, the lunatic Jenn is studying oversea. Sejuk sejuk sejuk. Me like it! :D

Suddenly! :O Perkataan 'Project Proposal' berlegar legar di ruang minda. Ianya seperti ekau melihat the moving words on screen screen di mane jika anda mahu dan sedang mahu menunggu itu komuter LRT and whatsoever public transpot sewaktu dengannya. Bezanya sekarang, the moving words is moving inside your mind and soul. Huks. Soul katenye...

the lunatic Jenn's desk

As early 10 o'clock in the morning, me, the lunatic Jenn have already started to do my 'Project Proposal' for FYP. Waaa! Early kah? Dari pagi wey dok ngadap, tak jugak siap siap. In progress. Need to submit it before 12 on 21st. Huhuk. Macam cinderella la bro! 49.94% done! :D (seems like the lunatic Jenn happy enough to say that) Ok lettew. Dari 0.99% je.

Jurnal --> Project Proposal --> Twitter sat --> Fb sat --> Jurnal --> Project Proposal --> Kunyah kunyah --> Belogwalking sat --> Jurnal --> Project Proposal --> Jurnal --> Project Proposal --> Eh? Ape maksud 'context'? --> Google --> Singgah Tumblr sat --> Gelak guling guling --> Ok, stop! Project Proposal ! Fokas ! Fokas! --> Project Proposal --> Oh? Forgot what to write --> Jurnal --> Project Proposal --> Jenn is going lunatic

Jenn is getting bored. =......= *hidongkembangseribu

the straight Jenn's desk
The lunatic Jenn is not a robot. She is a she. She need rest. She is also not a zombie nor a she who is going to be a zombie. No no. Jenn is a she. Jenn need a break. So, before the lunatic Jenn become more lunatic, the she-is-a-she Jenn tidy up her desk. Get ready to have some entertainment. A midnight movie!! Waa~

But then, you know, I have another presentation based on journal article that I have chosen for Planktonology subject on 25th. Feel like ada mata mata yang tengah tengok aku buat keja ke tak, buat keje ke melagha. =..= ok fine, I need to read and understand the hard-to-understand journal, sambil tengok movie.

sesi kaler mengaler
 Tak. Tak. Ni bukan jurnal tersebut. Ni buku mewarna.

Ingat tak waktu kecik kecik dulu? Semua orang suka mewarna. :D

midnight movie sambil mewarna
Jenn is a type of person who cannot force herself to do something she don't like. For a long time period. Sometimes. Yeah. Sometimes. Sometimes she love to listen to only one song for approximately one week when she got crazy with that song. When she get bored. She never listen to that song again. Remember, Jenn is a she. (wait, what is the correlation between 'dun like to force herself' with 'love to listen to one song for one week'? u are totally a lunatic Jenn)


Huhu serraammnyew ade benda tegor saye kenapa tak tido lagi.
(Haip! Si penakut Jenn, ada hati nak begurau pasal benda tu)

This is the story of lunatic Jenn. Everyday, she pray. So that, Allah will ease her day. Make her day brighten. Make her less lunatic. Allah always be there. Remember, Jenn is a she. This belog is only an alternative medium for her to express what she feel right now. Didn't mean to bother anyone. Read it or leave it. Me don't mind.

Thank you! :D sekarang boleh senyum seluas alam, mungkin. 

Bye, salam sejahtera ke atas kamu.

18 May 2012

Setiap Coretan 1000 Makna :D

Assalamualaikum =)

Hai, nama aku Jenn. Otak aku penat! =..= Semalam ade test, hari ni ade test, esok pun ade test. Saje nak conteng conteng kat sini. Nak jugak cakap yang aku tengah penat otak. Stress?? Stress tu takde la terasa sangat. Dah immune dengan stress. Boleh jadik jaga dekat airport tower. Hiok hiok. Otak je yang tengah penat sekarang. Sambil aku ketuk ketuk keyboard ni, sambil aku study untuk esok punye test. Test 2: Planktonology. Memang, aku saje je curik masa yang tinggal berapa jam lagi nak test (kul 9 pagi esok) update belog. Memang aku suke nak buang buang masa cam tu je. Memang, memang aku suka pun buang masa. Memang, semakin banyak stress, lagi suka nak go melagha. Memang. Memang aku suka pun.

At least, bila dah tua-tua nanti, cucu cicit beribu riban (InsyaAllah, kalau takdir umor panjang), daripada dudok sesaje hingga hujung nyawa, boleh la aku godek godek belog aku ni. Baca balik ape yang aku tulis waktu muda mudi dulu. Story the mory suka duka aku. Pastu, gelak sorang sorang, senyum sorang sorang mengenangkan betapa childish nya aku bila facing ngan problems yang sekecik Aeromonas sp. (wah! bioteknologi marin kau! :D wahaha!). Memang aku suka nak express feeling feeling aku dekat sini, 1000 makna katenye. (time now - 2:07 am)

Hectic April
Gamba nak epic! Hahah :D

Super hectic May

Memang, aku suke je nak snap gamba pastu upload kat sini. Jadik bukti betapa bermaknanya hari hari aku. Setiap hari terisi dengan perkara-perkara berpekdah. (time now: 2:39 am, tengah ber'cooling mask', lol. betapa sejuknye muka saye kala ini. :D) *motif ade maggie kari kat situ? 0,o

the three musketeers
Teringat satu hari tu, ade lab. Lab Menunggu. Haha :D Takdelah, lab analisis water sample yang kitorang ambik minggu lepas. Waiting is killing inside softly. So, bermain dengan henpon canggih cik Hawa adelah perlu. The coklet one is Nisa, the blue one is Angah, the tengah tengah one is Jenn.

Teratai bloom in UMT
Aku suka Tasik Teratai ni. Once dia bloom, peh, rase macam nak berbaringan kat atas tasik ni. Huhuk :D Tapi bile sumer mati, tak payah nak imagine rupe tasik ni. Disaster! (time now: 3:11 am, gigih baca nota).

Sampai sini saje. Bye =)

p/s: time now: 5:41 am. yawn~ yawn~ yawn~   (=o=)' Sakit pinggang la duk study lama lama. Ni yang rase macam nak menari ni.

14 May 2012

#Random

Assalamualaikum =)

This is your life dear Nurul Syafiqa !
Don't easily give up.
You are the one who choose to live.
So, you have to finish everything in front of you.
Don't run away from it.
I know u can do it!

"Work Hard Today, Don't Worry About Tomorrow"

S.M.I.L.E

=)

L.A.U.G.H

:D

P.O.S.I.T.I.V.E

+ve

source: facebook

Bye

9 May 2012

The Reason Why

Assalamualaikum =)

Did you know, semalam adalah hari yang paling 'hectic' bagi aku setakat ni. Setakat ni? Kenapa setakat ni? Kenapa tak sepanjang hidup ini? Because I believed, ade lagi hari hari yang lebih 'hectic' daripada hari semalam. Wait and see je lah when it will happen. Hahah :D

Bukan 'hectic' untuk aku je tapi untuk coursemate coursemate aku yang lain skali. Meh aku story the telling sikit timeline semalam

9:00 am - Berkumpul kat lab sebab nak pegi 'melancong' eh? mensampling water sample ramai ramai naik speedboat kat Sungai Terengganu

11.00 am - Naik speedboat! :D Seronok seh! Aku suke betol naik speedboat ni. Tak mabuk pun. Siyes rasa macam pegi melancong woohoo~ Bila sampai je kat setiap 4 sampling station, keje aku just lower down and risen up the multiparameter only. Dengan sekejap cume, measurement of salinity, conductivity, DO level, temperature, etc terpampang kat screen instrument ni. Tak paham? 0,o k bai!

12:00 pm - Balik UMT, straight to lab. Then, filter water sample sebab nak buat Total Suspended Solid (TSS). Tak paham jugak? 0,0 bye bye.

1:00 pm - Pegi makan cokot cokot (laju laju) kat satu kedai makan ni. Nasik goreng die peh sedap and murah kot!

2.00 pm - Pegi lab lagi menguruskan si anak anak, Artemia. Tukar air, bagi makan, jaga diorang seperti menatang minyak yang penuh since 16 April ago tapi tak besar besar terbantut agaknya. T_T Jeles dengan group lagi satu sebab Artemia diorang dah ade baby. Tekanan! (Cik Ery, 2012)

4:00 pm - Dafuq? 0..0' discussion lab biotek tak siap lagi nak kena send before 5! Tekanan 5 penjuru! Nasib baik mampu bertahan lagi.

6:00 pm - Pulang ke bilik tersayang. Katil memanggil manggil seakan menyuruh aku berbaringan di atasnya.

7:00 pm - Wake up! Ada presentation Academic Writing Skills. Dak dak kosmet punye turn malam ni. Mereka lagi hebat 'hectic' nya. Kui kui naseb baek turn group aku hari Khamis.

Begitulah 'hectic' nya hari semalam. Huhu. Sometimes, I feel like "Oh, stress! I need a cat to play with!" Yoh? Mengapa kucing yang kau pilih? Sebab, bila main ngan kucing, automatically, aku terus lupa masalah aku. Kekiutan wajah diorang tu cukup untuk menyejukkan hati aku.

Lot of people wondering why I love cats so much much. The reason why I love cats because I love them. No reason? There are reason but I don't really know why. *Jangan nak bercakap macam Kelly sangat boleh tak, piqa?

Bagi omputeh, "Dogs are man's best friend" but for me "Cats are family". (Source: inibelogsaya.blogspot)

Yup, I agree. heehee

Ini Oggy. Kucing paling cantik di UMT

Ini si diva Oggy. Semua orang sukakannya. Namun, si Oggy ni sombong giler sampai taknak tengok kamera langsung. Ni pun naseb baek beliau tak cakar muka saya. Haha. :D

Bye. Nak menempuh hari hari 'hectic' ni dengan senyuman. =)

2 May 2012

Berjimba :D

Assalamualaikum (=

Hello ! Happy 1st day of May. Tak sangka kan? Cepat je masa berlalu. Macam baru semalam 1 January 2012. Semakin hari semakin busy diri ini. Tapi takpe. Tak perlu nak stress stress sangat. Bese lettew. Student life katenye. Hihi (^^)

Sejak kebelakangan ni, aku kurang menghargai hari hari aku. Aku nak happy happy macam dulu. Aku tak nak buat muka ketat hari hari nanti aging process jadik cepat. Takmo takmo takmo. So, untuk buat hari hari rasa dihargai, aku pun keluar la berjimba sempena Hari Buruh ni. Buruh cuti, lecturer cuti, so, student pun cuti! Tak perlu dipertikaikan hak itu. Weeheee~ Student pun buruh gak. Haha =D

Wajah happy mau berjimba :D
Dah lame tak snap gamba syok sendiri ni. Hehu. Dan itu the initial condition of my kucing purple sebelum dia putus kat station minyak petang tadi. T_T tsk...tsk...

Me, with my dearest friends heading to our destinasi, Pantai Teluk Ketapang. Saja nak mentekadarah si Ikan Celup Tepung. Dah lame tak makan.

Le Udang

Cik Ery's Ice Lemon Tea


Le Sotongss
Dun misunderstood, depa ni nama je Ikan Celup Tepong tapi tak semestinya segala jenis ikan yang diorang celuptepungkan. Yang ade pun ikan kembung celup tepung je. Tapi kitorang tak order pun. HiHi. According to Malaysian Food Act, "fish" include all the seafood which consume by human such as fish, shrimp, bivalve, cephalopods and etc. Sebab tu la kot diorang panggil ICT (Ikan Celup Tepung) tak panggil SCT (Sotong Celup Tepung) ke UCT (Udang Celup Tepung) ke. Hmmm~ Jangan tak tahu ! >,<

ABC. Azie's and Ummu's

And this is mine. The nyams nyams Jagung Susu
Yang sebenarnya, tujuan kitorang pergi Pantai Teluk Ketapang ni sebenarnya nak snap gambar untuk assignment kitorang next week. Konon.

Sudahnya . . .

Subhanallah. Indahnya ciptaan Tuhan

Wajah wajah kekenyangan ala troll.



Pergi buat photoshoot pulak kat pantai. HAHA.

Erk? 0,o'
Yang ni, siriyes aku tak paham apa yang terjadi. 0,o''

Huhu. Seronok tau berjimba ni. Tapi study tetap tak tendang ke tepi terus. Aku baru je siap mengeprint si Cause Effect Essay. Esok nak kena pi hantaq kat Mizz Sharon. Jujur, aku taknak ambik Academic Writing Skills untuk kedua dan ketiga dan keseterusnya kali. Macam mane agaknye si bebudak TESL mampu bertahan ye? Takpe, tak perlu nak stress stress. Yang penting, dapat ilmu. Hehe.

I guess I need to go now. Bye bye. Tomorrow I have class at 9.

p/s: Hope that my family can come here visiting me and I will not hesitate to force them to 'cerik' the ICT at Pantai Teluk Ketapang. When aa? When aa? When aa?

(cerik is equal to rasa in Sarawak dialect)

Wassalam.