23 September 2013

Strawberry Butter Cake

Assalamualaikum :)

Haritu kan aku kata nak buat Blueberry Cake. Tapi Blueberry tidak ketemuan. So, aku pun ganti dengan Strawberry. Bahan bahan adalah seperti gambar di bawah sana.

Sebelum ni aku tak pernah buat kek pun. So, aku belilah tepung dah siap tu. Beginner katanya. Hiks. Aku guna Strawberry jem je. Susu cair tu aku saje letak dalam gambar. Takde kena mengena pun dengan resepi belakang kotak tepung tu. Hehe

Hasilnya, terjadilah kek yang macam jadi tak jadi tu seperti gambar di bawah sana. Sobs. Tak kembang dengan cantik pun. At first, I thought it's okay to replace fruits with jam. Tapi sebenarnya jem tu menyebabkan kek tak masak dengan cantik. I think la.

That's why la kite nak gi kelas bakeri. Hew. Kita rasa kita pandai and boleh follow resepi kat internet or belakang kotak tapi sebenarnya kita perlu cari mentor dan belajar.

Tengah kumpul duit la ni nak gi kelas bakeri. Semoga dipermudahkan. Aamiin.

Till then. Wassalam.

Sincerely.
Jenn.

20 September 2013

Keep calm and bake

Assalamualaikum :)

I love blueberry. I remember how the mouth-watering Blueberry Muffin from Ziq Bakery back when I was studying in Kuala Terengganu makes me fall in love (wuuuu).

So, after watching this video on Youtube, I think I should keep calm and bake this weekend!


The video shows the simple way to bake a blueberry cake. Mungkin simple bagi orang yang memang pakar, tapi bila buat sendiri mampu ke Jenn? Hew :3

Plagian (tiba tiba tukar indon), ada eh jual blueberry sebijik sebijik gitu kat supermarket? Yang dalam video tu dia petik sendiri je katenye.

Belum cuba belum tahu. Mari mencuba!

Till then.

Wassalam.

Sincerely,
Jenn.

5 September 2013

Ticket!

Assalamualaikum :)

"I got my ticket for the looong way round..."

Aku suka roti and bun. Aku suka giler tengok kek comel comel. Aku teruja giler nak like semua gambar cake kat fb, instagram and tumblr. Dari dulu lagi aku simpan cita cita to have my own business. Ada bakeri sendiri. Teruja giler. Semuanya giler!

Aku dah habis belajar. Konvo bulan 10. Takkan nak duduk ternak lemak kat rumah pulak. Haruslah keluar mencari duit sendiri daripada sumber yang halal lagi baik. Oleh sebab yang demikian, aku cepat cepat merebut peluang kerja yang ada.

Meskipun hanya menjadi cashier sebuah kiosk milik Jojo's Rotibun & Bakeri kat Putrajaya but ok what. Heee. Kumpul kumpul duit pahtu hujung minggu kite pi menuntut ilmu ke kelas bakeri. Yay! *eksaited betul si Jenn ni*

Harini hari first bekerja. Cabarannya adalah seperti kena bangun seawal 5.30 pagi sebab kena ada kat kiosk pukul 7. Rumah sewa baru akak iolls sejuk nauzubillah. Meskipun iolls suka giler cool weather. Nak kena merempit with cik nacos awal pagi meredah kesejukan dan trafik kura kura. Tapi harini tak la. Akak iolls hantar sebab iolls tak cam jalan. Kalau pergi sendiri nanti boleh sesat larat sampai Temerloh jumpa Juna.

Speaking of cik nacos, today is her birthday. Nak kena renew roadtax and hantar dia pegi mandi snow sebagai hadiah. Kesian dia tak mandi dah 3 bulan. Mandi hujan je.

Okay. Got to go! Harini first day perlu ingat nama roti, rupa bentuk dan harganya.

Adios.

Wassalam.

Sincerely,
Jenn.