10 December 2013

Muffin Beribiru Jenama Nona

Assalamualaikum :)

Dalam lebih kurang 2 bulan yang lepas, aku bercita cita nak beli mixer. 2 minggu yang lepas, aku berjaya beli mixer yang aku nak. Hand mixer je lah tapi.

Hujung minggu yang lepas, kakak saya yang baru je dapat baby girl baru pada 28/11 yg lalu telah meminta saya buatkan muffin beribiru ini.


Plain Blueberry Muffin jenama Nona. Guna tepung mix dalam kotak tu je. Tak tau pulak yang dia bagi tepung je hehe. Kalau ada jem or buah blueberry mesti lagi comel rupa dia. First time buat muffin. Comel betul dia naik kembang merekah gitu. Terharu tengok ;') Itupun sebab guna tepung yang dah siap. Nanti ada masa kita try buat sendiri na.

Oh and semalam pergi interview satu kerja as sales person. Alhamdulillah. Semangat yang datang dari Allah. Aku dapat buat yang terbaik untuk interview semalam and diterima bekerja. So, notis 2 minggu dah diberitahu pada bos yang sekarang. Dalam 2 minggu lagi aku dah boleh start kerja kat tempat baru or lebih awal hendaknya.

Bakal bos/mentor saya, Puan Haza akan ajar saya bagaimana mahu 'terbang'. Of course, aku tak kan lepaskan peluang keemasan ini.

TIll then,
Wassalam.
Sincerely,
Jenn.

*********************************************************************************

Nak iklan sikit.

Siapa yang duk area Putrajaya or berdekatan dengan Putrajaya, Kajang ke, Bangi ke, Dengkil ke? Yang bosan duk rumah takde buat apa. Tunggu result PMR, SPM, UPU, Matrix ke dah habis belajar ke? Ada vacancy untuk isi kerja kosong as Cashier Kiosk Jojo's Rotibun and Bakeri kat Cafeteria Kementerian Pengajian Tinggi. Pekerja diperlukan dalam kadar yang segera. Mohon hubungi Encik Mustafa (0193591583) untuk maklumat lanjut. Terima kasih.

2 December 2013

My Project: The Butter Cream Addiction

Assalamualaikum :)

On 27th November haritu kan birthday my second nephew, Hamzah yang ke 4. Jadi, nak menggembirakan hati dia teringin la nak buat kek birthday untuk dia. Petang tu bila balik dari kerja tiba tiba tercetus idea nak buat kek simple untuk dia.

Maka, terkocoh kocoh la aku gi kedai runcit beli Apollo Cake and Kit Kat. Kat rumah dah ada butter and susu pekat untuk buat butter cream. Gigih aku tengok kat youtube cemane nak buat butter cream.


Inilah Hamzah dengan kek birthday dia.

Kek terdiri daripada:

8 bungkus Apollo Cake pelbagai perisa
Coklat Kit Kat
Butter Cream pink colour
Biskut Tiger yang dihancurkan sebagai hiasan

Apollo cake tu aku susun je jadi bentuk rectangle and lapis lapis dengan butter cream macam kontraktor simen batu bata jadi dinding. Lepas tu salut semua dengan butter cream yang ada. Then, patahkan Coklat Kit Kat sesuka rasa pastu susun je dekat tepian kek tu. Lastly, tabur biskut Tiger yang dihancurkan secukup rasa.
:)

Hhhhmm lupa pulak nak snap gambar kek tu je. Esoknya my first nephew, Farouq mintak pulak buatkan birthday cake dia padahal birthday dia bulan 7 -.- Dek kerana aku ketagih nak buat butter cream maka aku turutkan saje lah request dari encik Farouq ni.


Maka terjadilah kek tiga tingkat ni. Yang ni pun guna Apollo Cake gak. Pastu hias dengan bijik bijik colourful tu. Kali ni buat 2 colour. Saje nak try, test dan cubaHihi. Addicted katanya.

So next nak try buat cupcakes and belajar buat Cream Chees pulak. Tak sabau!

Till then,
Wassalam
Sincerely.
Jenn