31 July 2018

BILA SUAMI TAK MINAT BERHIBAH?

BILA SUAMI TAK MINAT BERHIBAH?



1. Bencana kewangan buat wanita bermula bila suami gatal kejar Husna, penceraian berlaku, suami meninggal, ketua keluarga kemalangan, masalah kesihatan melanda.

2. Jangan bergantung pada suami sepenuhnya hidup ini. Buat simpanan sendiri. Jika suami tiada kesedaran kewangan,  jangan kongsi berapa simpanan yang kita ada. 

3. Mula belajar beli aset pelaburan seperti emas dan hartanah. Saya adakan kampen 'Gadis Bistari Ada Rumah Sendiri'. Beli sebuah rumah kecil sahaja dan bermula. 

4. Ambil perlindungan diri, jika bencana datang pada diri dan suami ada takaful melindungi. 

5. Jadi Gabenor Kewangan Keluarga, urus kewangan keluarga dengan baik. Wujudkan Tabung Simpanan,  Tabung Pelaburan dan Tabung Perlindungan. 

6. Jangan utamakan tabungan pendidikan anak hingga lupa dana persaraan diri sendiri. 

7. Bab duit jangan beremosi, suami nak pinjam duit suruh buat Pinjaman Peribadi mohon hindari diri. Jangan buat hutang kerana Terlalu Sayang! 

8. Pujuk suami beli aset pelaburan hartanah, jika dia tak berminat himpun duit sendiri dan belilah sebuah rumah kos rendah. 

9. Jangan terlalu lama menyewa, didik suami beli rumah sebelum ada anak pertama. 

10. Hidup ini bukan berserah pada takdir, kita yang harus tadbir dengan baik. 

Suami gaya Shahrizal yang tak boleh buat keputusan ada dimana mana. 

Bersedialah, hidup ini bukan drama. 

Credit to Azizul Azli Ahmad

===========================================

Semoga bermanfaat

Syafiqa Hatta
Ask me more about HIBAH MELALUI TAKAFUL
014-8429745
PruBSN Takaful

30 July 2018

KENAPA PERLU AMBIL MEDICAL CARD UTK BABY SEAWAL USIA 14 HARI?

Assalamualaikum :)

Me with my nephew & niece


● Salah satu penyakit yg sering berlaku pada baby dan kanak-kanak adalah bronchitis, bronchiolitis, dan asthma


● Kalau dah pernah warded atas sebab2 di atas baru nak apply medical card..
√ ️Permohonan approved tapi ada pengecualian asthma
√ Maksudnya boleh warded atas sebab lain tetapi 'tidak cover asthma'.


● Jadi kenapa masih bertangguh lagi utk melindungi anak anda dengan 1 polisi takaful yg merangkumi kad perubatan beserta SIMPANAN PENDIDIKAN!


Kalau seusia masih kecik sediakan Plan Perlindungan Takaful amatlah untung sebab dalam masa mendapat Perlindungan dari segi Takaful Hayat dan Perubatan, dalam masa yang sama simpanan secara tidak langsung agar di depan hari kita dah ada bekal untuk mereka sambung belajar


“I consult you with knowledge and trust”

Copy & paste from Nur Aiza Amira

===================================================

Syafiqa Hatta
014-8429745
PruBSN Takaful

28 July 2018

SAYA DAN TAKAFUL

SAYA & TAKAFUL

My Leader (left) and me

Tugas ejen adalah untuk memastikan semua orang memiliki pelan perlindungan insurans takaful. Sama ada perlindungan hibah, kemalangan atau perubatan.


Peranan ejen takaful adalah sebagai pemudah cara. Selepas membantu client memeterai perjanjian dgn PruBSN Takaful, kerja ejen ialah utk service client tersebut. In case nak masuk hospital,nak claim, nak request kad hilang, monitor payment, itu part of servicing.


Untuk memohon pelan perlindungan ini, anda harus berjumpa dengan ejen yang diyakini dapat menjalankan tanggungjawab dan amanah dengan baik.


Barangsiapa meyakini saya akan menjalankan amanah dan tanggungjawab itu dengan baik, boleh pm/whatsapp saya.


Nampak saya serius tak dalam career saya? Kalau ya, kenalkan saya kepada saudara-mara, sahabat handai anda semua. Saya serius nak beri service terbaik untuk mereka.


Your Trusted Fulltime Agent,
Syafiqa Hatta
014-8429745
Prudential Bsn Takaful


Credit Caption : Kak Jazz ❤️

27 July 2018

MEDICAL CARD VS TAKAFUL HAYAT

Assalamualaikum :)

Ramai yang saya jumpa masih lagi Confuse antara 'Medical Card' dan 'Takaful hayat'. Meh sini nak explain sikit pasal perkara ni.



Medical Card V.S Takaful Hayat

Medical card itu bersifat bayar balik (reimbursement) - Bayar balik bil perubatan kepada hospital. Itupun banyak peraturan dan prosedurnya

Takaful hayat pula bersifat pampasan (compensation) - pampasan dapat lump sum dalam nilai yang besar. Tak banyak songeh sangat.

Secara umumnya: - 

Medical card bayar kepada hospital.
Takaful hayat bayar kepada pelanggan. 

Medical card tak berguna dah kalau mati dilanggar lori. Nak rawat apa lagi cheq...

Takaful hayat berguna - dibayar sekaligus (lumpsum) kepada keluarga/penerima hibah.  

Medical card boleh bayar bil potong kaki (amputation) , tapi tak dapat bayar kerusi roda, kaki palsu, peralatan bantuan, kehilangan pendapatan.

Takaful hayat boleh guna wang pampasan untuk bayar peralatan sokongan dan ganti pendapatan. · Kalau manfaat kematian takaful hayat lebih besar dari harga rumah, bank lebih suka pada kita dan tak paksa kita beli insuran loan rumah daripada mereka.

Medical card tak boleh buat begitu. 

Takaful hayat boleh digunakan sebagai fungsi membayar apa-apa hutang peribadi setelah kita pergi supaya roh kita tak sangkut.

Medical card hanya bayar hutang hospital swasta. Hutang peribadi masih sangkut. 

Sayangkan diri Sign Up PELAN PERUBATAN.

Sayangkan Keluarga Sign Up kedua2nya (Pelan Perubatan & Pelan Hayat)

Untuk maklumat lanjut hubungi 

Syafiqa Hatta
014-8429745 ☺️

(Credit Status Muhammad Fauzi)

26 July 2018

RESEPI: Spicy Olio Aglio Tekak Melayu

Assalamualaikum :)

Biasanya kalau order Spicy Olio Aglio kat kedai, saya tak berkenan sangat dengan rasanya yang tasteless, kata spicy tapi tak spicy pun, dan kering.

Jadi, kalau teringin nak makan Spicy Olio Aglio yang menepati citarasa tekak Melayu saya ni, saya masak sendiri kat rumah. Bahan bahan dia senang je :)

Resepi yang saya buat ni resepi yang bolehlah dikatakan campak campak je masa mula mula buat dulu. Lama lama terbitlah satu resepi yang setiap kali buat kena guna bahan yang sama. Yang penting mesti pedas. Barulah sedapppp!

Okay, jom kita start!



BAHAN BAHAN:

1/2 daripada sebungkus spaghetti
4 ulas bawang putih
5 biji cili merah (kalau ni dah cukup pedas bagi saya, nak pedas lagi? Boleh tambah)
1/2 kiub pati ayam
1 biji tomato (potong 8)
3 sudu sos cili
1 sudu sos tiram
3 ketul sosej (Boleh jugak tukar kepada isi ayam atau udang atau sotong)
Minyak masak
Brokoli (potong kecil)
Air
Rempah omputeh: Basil/Oregano/Parsley


CARA CARA:

1. Lembutkan spaghetti dalam air panas yang menggelegak. Masukkan 1 sudu minyak masak supaya spaghetti tak melekat antara satu sama lain. Bila spaghetti dah lembut, tuskan airnya dan letak tepi.

2. Tumbuk bawang putih + cili merah tadi sampai lumat.

3. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk tadi sampai naik bau. (Tumis sekali dengan oregano kalau nak pakai rempah omputeh yg satu ni ya)

4. Masukkan tomato + sos cili + sos tiram + kiub pati ayam dan tumis sampai tomato hancur menjadi kuah. Tambah sedikit air jika perlu. Tujuan tambah air ni supaya tumisan tak terlalu kering.

5. Bila tomato dah hancur, boleh la masukkan sosej dan brokoli. Gaul mesra.

6. Kemudian, masukkan spaghetti. Gaul sampai spaghetti sebati dengan bahan tumisan. Renjis sikit rempah omputeh (basil/parsley) kalau nak ada sentuhan western sikit.

8. Rasa sikit sedap ke tidak, cukup garam ke tak. Dah cukup rasa, siaplah Spicy Olio Aglio Tekak Melayu kita :)




Cara saya, saya jadikan tomato sebagai perencah tambahan dia. Sebab tu saya goreng sampai hancur. Tujuannya supaya aglio ni tak rasa kering sangat. Macam ala ala basah sikit gitu. Hmm memang sukalah masak macam ni. Lagi lagi harini tak terasa macam nak makan nasi :)

Selamat mencuba!

KENAPA PERLU JUMPA EJEN TAKAFUL?


Paneh benor tak dapat bukak mate


1. Penerangan yang lebih terperinci terus daripada Ejen Terlatih


2. Boleh terus tanya DIRECT kepada Ejen Takaful instead of dengar daripada 3rd party


3. Tiada istilah PELAN TERBAIK! Setiap pelan perlindungan di"DESIGN" mengikut kategori-kategori serta "TARGET MARKET" tertentu


4. Ejen Pushy!! - Diakui memang ada spesis ejen macam ni. Terpulang pada anda. Kalau tak selesa, minta maaf secara baik, stop the conversation and balik je. Jangan hanya seorng ejen yang berpelakuan macam tu, terus cop semua ejen sama.


5. Penerangan melalui wasap hanya intro saja. Jangan hanya membuat perbandingan harga semata-mata. Banyak lagi faktor lain yang perlu diambil kira. Antaranya benefit yang ditawarkan serta keselesaan anda dengan ejen tersebut. Ejen hanya terima komisyen selama 6 tahun (tertakluk kepada pembayaran client). Tapi service yang ditawarkan adalah selagi mana polisi masih inforce


Dengan perkongsian di atas, sedikit sebanyak dapat membantu anda untuk memahami kenapa ejen selalu akan ajak jumpa instead of berhubung melalui telefon semata-mata

Ditulis oleh Nur Aiza Amira (Fb)

========================================

Saya adalah ejen takaful terlatih yang menghadiri setiap training yang agency saya adakan pada setiap minggu. Demi memenuhi dada saya dengan ilmu pengurusan kewangan dan juga harta pusaka. InsyaAllah I will consult you with knowledge and trust.

Syafiqa PruBSN
014-8429745



25 July 2018

BIBIR CANTIK DAN SIHAT DENGAN MYKISH STRAWBERRY LIPBALM

Assalamualaikum :)

Siapa kat sini ada masalah bibir kering?
Keliling bibir hitam?
Bibir pecah pecah?
Bila pakai lipstik favourite, bibir jadi kering mengelupas so finishing tak lawa?

Nak kata post ni REVIEW dari saya, betul juga :) Nak kata saya promote sebab saya jual, ya juga heee. Memang betul, saya mula mula cuba dulu, then start as dropship and then now agent MYKISH for Bandar Baru Bangi.



APA YANG BEST SANGAT TENTANG MYKISH STRAWBERRY LIPBALM NI?

Pada saya, memang MYKISH ni sangat membantu buat bibir saya rasa lembab sentiasa. Sebab before ni bibir kering, pecah pecah. Sometimes pedih sebab kering sangat. Dah try banyak lip moisturizer yang lain tapi still pecah pecah jugak. Tak menyelesaikan masalah pun. So far, try MYKISH ni, inilah lip treatment yang paling berkesan untuk saya :)

Ada lagi kelebihan yang korang patut tahu tentang MYKISH STRAWBERRY LIPBALM

Mengandungi sunflower seed oil, olive fruit oil dan virgin coconut oil

Memelihara kelembapan semulajadi sepanjang hari pada bibir

Kandungan Tocopheryl Acetate (Vitamin E)

Berfungsi sebagai agen pelembab yang merupakan antioksida melindungi bibir daripada sinaran UV dan persekitaran toksin

Menghasilkan dan melembutkan sel sel baru kulit pada bibir agar bibir tampak lebih segar, sihat dan menarik

Fragrance

Perisa strawberry dan mint. Menerbitkan rasa segar dan nyaman selepas disapu.

Bekas berbentuk love. Comel!

Reka bentuk dan keluaran julung kalinya. Boleh dipakai oleh semua peringkat umur!


This is me wearing MYKISH as lipstick and eye shadow. Haa boleh dijadikan eye shadow and blusher jugak tau :) Takdelah muka pucat kalau tak make up. Dia ada effect fresh fresh gitu selepas dicalit. And yes, MYKISH ni ikut warna darah kita. So setiap individu lain warnanya.

One more tips, nak finishing superb bila apply lipmatte kegemaran? Sapu MYKISH dulu. Mesti nampak smooth je lips korang :) Try it!

Founder of MyKish







JOM TENGOK FEEDBACK CUSTOMER PULAK






======================================================

Price: RM45

Okay bagi sesiapa yang nak cuba MYKISH ni whatsapp +6010-6596780 tauuu! 

Till then,
Wassalam


INSPIRING WORDS





Saya tiada masa untuk berbalah,
Tiada masa untuk membawang, 
Tiada masa untuk cari kesalahan orang,
Tiada masa untuk kecil hati dengan orang, 



Tapi ... Saya perlukan masa, 
Untuk bantu ramai orang, 
Buat baik pada orang, 
Kerja kuat untuk berbuat kebaikan, 
Tingkatkan amalan kebaikan, 
Saya tak tahu berapa lama masa yang saya ada. Untuk saya buat semua itu, begitu juga dengan anda, apa sahaja kebaikan yang 
anda nak buat, segerakan. Kerana kita tak tahu bila setakat umur kita, bila ajal kita.


Dream Big, we’ll get Big....


Positive vibes from 
Al Isra’ Founder 
Hj Othman Shaharum ❤️

24 July 2018

BACA SAMPAI HABIS



SOALAN MANA DULU?
1. Bayar Hutang ke Melabur?
👉Bayar hutang

2. Simpan ke Melabur?
👉Simpan dulu dana kecemasan 3-6 bulan

3. Melabur ke Takaful?
👉Takaful dulu sebab Mati ANYTIME, melabur NO PERFECT TIME

4. Simpan ke Takaful?
👉Simpan sikit, ada lebih, ambil takaful minimum dulu untuk cover hutang

5. Beli ke Sewa rumah?
👉Jika belum ada kemampuan atau kelayakan, sewa dulu, uruskan yang point 1-4

6. Beli Kereta Baru ke Terpakai?
👉Jika ada kenalan yang mekanik kereta, cuba cari kereta yang baru 2 tahun terpakai, dapat jimat susut nilai kereta

7. Belanja ke Simpan dulu?
👉DISIPLINKAN simpan dulu baru belanja, kerana musibah dan mudarat bila2 masa

8. THJ ke ASB?
👉THJ dulu dengan niat menunaikan haji, dan pulangan tahunan disebut sebagai BONUS HAJI, manakala ASB pula adalah dividen atas pelaburan

9. Beli TUNAI ke HUTANG?
👉Jika boleh bertahan untuk menyimpan, belilah MOTOR / GADGET gunakan Dividen/Bonus tahunan ASB/THJ untuk menghargai diri

10. Pinjam ke Minta Sedekah?
👉PINJAM dan pastikan bayar semula atau terus niat untuk membayar semula, minta sedekah kurang baik bersandarkan hadith Bukhari Muslim R.A "Tangan memberi lebih baik dari menerima"

Semoga bermanfaat😊
Credit to Ikha Nur Zaikha ❤️




Segmen bloglist Aug & Sept by zzzyy.blogspot.com








19 July 2018

Mampu atau Tak Nak Mampu?

Ada yang tanya kalau seseorang tu tak mampu nak apply insurans sebab ada ramai anak (tanggungan) dan hanya menyara hidup dengan berniaga goreng pisang je macam mana? Ia semua berbalik dengan priority yang kita set kan dalam kehidupan. Jika kita pandai mengurus kewangan insyaAllah mesti boleh 💪🏻 Bila kita set kan benda tu penting, automatik mesti jadi prority utama. That's why we need to set our priority in a right way ❤️ Lagipun takaful ni boleh diambil mengikut keperluan dan kemampuan. Tak semestinya kena ambik yang mahal terus. Jumlah yg dicadangkan hanya asingkan 10% from your monthly income for takaful


.
It is better than nothing. I love pisang goreng ❤️ Makanan kegemaran rakyat Malaysia tak kira golongan marhaen atau have have. Dalam Bangi ni je berlambak gerai pisang goreng and setiap hari ada je orang beli
.
Ask me more 🤗
Ambil tahu dulu. You lah yg decide langkah seterusnya 🤗
📱 014-8429745
📱 014-8429745
📱 014-8429745
.
Thank you! ❤
.

Dating: Skyscrapper and 4 Fingers

Assalamualaikum :)

Housemate pernah tanya, akak jarang dating kan? Tak rindu ke?

Haha rindu lah. Mestilah rindu. Cuma dah terbiasa jarang dating sebab kami dulu long distance relationship type. Dulu kerja jauh. Baru tahun ni duduk 1 negeri. Kalau dating pun tak lah sampai malam. Waktu asar dah sampai rumah :)

So td request tunang membelanja saya tengok movie Skyscrapper. Sangatlah suspen tengok cerita Skyscrapper ni. You guys dah tengok belum?




First time makan 4 Fingers. Sedap jugak. Ayam goreng rangup dengan sos berperisa. Nasi sticky sticky Korea. Dengan hirisan seaweed. Yummy!

Boleh cuba buat kt rumah ni. Makanan macam ni tak boleh makan selalu. Tak boleh dijadikan makanan harian sebab cara masakan yang bergoreng, kandungan garam yang tinggi dan takde nutrisi daripada sayur sayuran :)

Sekali sekala takpe guys. Balik dari makan macam ni tadi terus bancuh Green Tea :) Hikhik biar metabolism sis meningkat lalu bisa menguraikan makanan ini dengan lebih efektif kihkih.

Rindu la nak baking baking :) Entah apa khabar oven ku yang terperuk di dapur.


16 July 2018

TAKAFUL/INSURANS KINI SATU KEPERLUAN

Assalamualaikum, bloggers ❤️

Harini nak share awareness tentang takaful lah macam biasa :) Siapa lagi nak buat kerja ni kalau bukan saya kan heeee.

Okay guys, takaful kini bukan lagi kehendak. Dah memang menjadi satu keperluan tau takaful ni seiring dengan kos sara hidup yang semakin tinggi tahun demi tahun. Kita tak boleh kawal tau kenaikan kos hospital semua, tapi kita boleh bersedia lebih awal. Sediakan payung sebelum hujan.

Jangan rasa rugi bayar takaful tiap bulan sebab ini keperluan yg wajib kita sediakan demi perlindungan kewangan kita.







Sebolehnya, kita nak elakkan perkara sebegini berlaku pada kita. Lebih baik bersedia berbanding terpaksa meminta minta. Dan jangan pula kita bertangguh bila dah ada niat nak buat takaful :)

Seeloknya mulalah asingkan sedikit dari simpanan kita setiap bulan untuk simpanan dalam takaful ni. Percayalah, sangat membantu suatu hari nanti :)

Untuk pertanyaan lanjut atau quotation percuma, 
Ask me more at 014-8429745

Till then,
Wassalam :)


12 July 2018

Jom Jadi Client PruBSN Takaful Saya

Assalamualaikum :)

Hai bloggers! Hari hari saya doa supaya dipertemukan dengan orang orang yang baik. Dipertemukan dengan client client yang baik. Alhamdulillah so far client saya semua baik dan tenang belaka. Kalau ada problem ke apa boleh bawak berbincang lagi. Takde yang ignore bila saya whatsapp tanya khabar ataupun remind payment.

I believe bloggers semua mesti aware dengan kepentingan takaful ni :) Benda yang paling basic yang you guys tahu tentang takaful ini ialah medical card kan? Actually, it is more than that. Bagi yang dah tahu, atau yang dah ada medical card mesti dah faham akan maksud hibah melalui takaful :) Mesti ada yang dah faham makna pampasan yang family kita akan dapat apabila terjadinya sesuatu yang tak diingini pada kita.

Kenapa penting sangat ya takaful ni? Penting, sayang. Selalu tak bila scroll fb, twitter atau instagram selalu kan kita jumpa post minta bantuan bila ada yang sakit perlukan rawatan berkos tinggi? Sebolehnya ini yang kita nak elakkan :) Sebab apa, kita tak boleh expect orang boleh tolong kita dengan memberi sejumlah wang yang banyak macam tu je. Tak perlu tengok orang lain, cuba tanya diri sendiri, berapa RM boleh kita dermakan untuk bantu orang yg dalam kesusahan tu?

Sebab tu kita kena ada persediaan ni. Jangan rasa rugi bayar sebab tak tahu nak pakai bila medical card tu. Sebab kita tak tahu la kite kena ada. Sakit tu tak boleh diramal. Ada jugak segelintir yang saya jumpa, katanya gaji RM10k tak perlu dah kot nak ada medical card sebab mampu kot nak bayar sendiri. Tak awak :)

Mana awak tahu cukup? Kalau diserang kanser cukup ke simpanan? Cuba interview pesakit pesakit kanser, tanya berapa dah mereka spend untuk rawatan? Operation? Chemotherapy? Rawatan susulan? Berapa?

Ada yang sampai jual rumah, jual tanah. Bagi saya, rugilah sekiranya saya tak sebarkan ilmu takaful ni pada semua. Sebab takaful ni lah yang akan bantu kita dari segi kewangan. Biarlah wang kita sekarang kita asingkan sikit untuk simpanan takaful, berbanding nanti habis semua simpanan yg lain untuk bil hospital. Sedarlah wahai saudara ku terutamanya orang Melayu :) Orang Melayu tak ramai yang ada.

Kalau pernah ada pengalaman atau pernah terdengar/terbaca isu tentang claim tak lulus atau viral kisah medical card tak cover, percayalah disetiap kisah viral tu ada sebab yang kukuh disebaliknya. Kita kena pandai menilai :)

Jika benar insurans ni tipu, kenapa company Prudential tak lingkup je dari dulu lagi? Kami bekerja dibawah penyeliaan Bank Negara Malaysia. Segala salah laku etika akan diambil tindakan oleh BNM :) Percayalah, kalau kita orang yang baik, pasti berjumpa orang yang baik baik juga.

Saya harap sangat Malaysian are well-protected :) Jika ada sebarang pertanyaan atau nak saya cerita lebih lanjut boleh terus contact je +6014-8429745 (whatsapp).

Till then,
Wassalam :)