15 May 2019

Tempat tempat menarik di Hong Kong

Assalamualaikum and hi! :) 

Harini kita nak cerita la tentang tempat menarik kat Hong Kong 😍 Ada yang dah pernah sampai Hong Kong? 

TERBANG KE SANA SINI

Best kalau nak pergi bercuti naik kapal terbang je kan? Korang boleh check it out kat Traveloka dan find out pasal cheap Pacific Cathay booking sebab airline ni agak selesa dan rate pun boleh tahan juga dan kita boleh buat comparison sebenarnya. Contohnya kalau korang nak pergi Beijing ke, nak ke Thailand ke atau nak ke Hong Kong ke.

Haa sebut pasal Hong Kong kali ni saya nak cerita sikit pasal Hong Kong. Hong Kong sebenarnya berada di dalam senarai top 20 antara destinasi pelancongan yang mesra Muslim di dunia! Dah penat berjalan dan meneroka 1001 tarikan yang ada di sini, cukup mudah untuk korang mencari restoran yang memiliki sijil halal, bukan itu sahaja, masjid dan surau juga tak sukar untuk ditemui.

Di samping itu, yang menjadikan wilayah ini destinasi percutian yang terkenal bukanlah semata-mata kerana kemajuannya, tapi juga kerana keunikannya yang menggabungkan dua dunia berbeza, moden dan klasik, inilah satu suasana yang sukar ditemui di destinasi lain.

Pada suatu ketika dahulu, sejak zaman penjajahan British dari tahun 1841 ke 1997, Victoria Peak merupakan sebuah kawasan penempatan yang eksklusif, reputasinya sebagai kawasan elit masih kekal sehingga kini  di mana rumah-rumah agam dengan nilai mencecah jutaan dolar berdiri dengan megah.


Victoria Peak yang merupakan kemuncak yang tertinggi di Hong Kong memiliki ketinggian sehingga 1,811 kaki dari paras laut. Dengan ketinggian sebegini, keindahan lanskap yang dapat disaksikan sangat memuaskan pandangan mata, di sinilah korang dapat melihat segala yang terdapat di Hong Kong dalam 360 darjah.

Beroperasi seawal 7 pagi sehinggalah lewat malam pada pukul 12 tengah malam, Peak Tram merupakan sebuah pengangkutan penting yang mula diwujudkan oleh pihak British pada tahun 1888 untuk kemudahan mereka serta yang tinggal di kawasan sekitar.


Namun kini, Peak Tram boleh digunakan oleh orang ramai untuk menuju ke puncak bukit Victoria Peak. Waktu yang diambil untuk sampai ke puncak hanyalah 7 minit  dengan waktu bertolak pada setiap 10 ke 15 minit. Sesudah sampai ke puncak, korang boleh mendapatkan tiket Tram Sky Pass untuk melihat pemandangan Hong Kong dari  Sky Terrace 428 yang merupakan platform pemerhatian yang tertinggi di Hong Kong.



Siapa tak kenal Museum Madam Tussaud? Muzium patung lilin yang realistik ni selalu terdapat di bandar-bandar besar kerana ianya sering menjadi tumpuan para pelancong yang datang dari pelbagai pelusuk dunia.




Wahh nampak real gilerrr Taylor Swift 😍Untuk Museum Madam Tussaud yang terletak di Hong Kong ni, korang boleh bergambar dengan banyak wax figures selebriti terkenal dunia seperti Bruce Lee, Taylor Swift, Jackie Chan dan ramai lagi! Bergantung kepada cara korang posing, lagi power, lagi ‘real’ lah situasi ‘perjumpaan’ korang dengan selebriti atau tokoh terkenal tu. Pastikan bateri kamera atau phone full ya?

Sky 100 adalah sebuah dek pemerhatian yang terletak pada tingkat yang ke-100 struktur tertinggi di Hong Kong, the International Commerce Centre (ICC). Terletak pada ketinggian 393 meter dari paras laut, menjadikan Sky 100 sebagai dek pemerhatian indoor yang tertinggi di bandaraya ni. Dari dek ini, korang sekeluarga dapat menikmati pemandangan sekitar Hong Kong dari segenap pelusuk.




Terfikir berapa lamalah agaknya naik lif untuk sampai ke tingkat 100 tu? Tak lebih 60 saat pun sebenarnya! Sebabnya, mereka menggunakan lif yang berkelajuan tinggi. Tak cukup dengan itu, korang juga boleh menikmati keindahan Hong Kong melalui aplikasi interaktif mobile Sky100 dan Sky-High Tech Zone yang menggunakan teknologi Augmented Reality (AR) dan juga Virtual Reality (VR).

Sambil-sambil korang berjalan kat Hong Kong tu actually dekat jugak dengan Taipei. Sambung cuti ehee. Korang try la book flights to Taipei. Taipei sekarang ni pun ada banyak tempat yang korang boleh visit dan tempat-tempat tu muslim friendly. Dunia semakin lama semakin best kalau korang dapat pusing-pusing tengok tempat dan budaya orang lain. Akan buatkan pengalaman hidup korang satu benda yang boleh cerita dekat keturunan cucu cicit korang satu hari nanti.

Sekian sahaja cerita saya tentang Hong Kong. Rugi kalau tak pergi especially Sky 100 tu. Bukan selalu dapat nikmati pemandangan indah dari tempat tinggi macam tu. Yang dah pernah sampai Hong Kong dan Taipei tu, apakata share pengalaman korang dekat comment. So that nanti orang lain yang baca post ni boleh ambil info info penting or tips dari korang jugak sebelum nak kesana 😘

Till then,
Wassalam ♥️


13 May 2019

Cornflakes Madu Bumil

Assalamualaikum and hi! :)

Harini gigih saya siapkan Cornflakes Madu untuk raya ni. Memandangkan bulan ni special untuk saya, jadi saya buatlah sikit cornflakes madu untuk family saya, family mertua and birthday client PruBSN saya Jumaat ni ehee.

17 May ni genaplah 2 tahun contracted as Prudential agent. Alhamdulillah thank you Allah atas rezeki yang Engkau beri melalui pekerjaan as ejen ni ♥️ Rezeki dari segi income, ilmu dan circle baru. I really appreciate it.

Untuk yang taktau, bumil tu singkatan untuk ibu hamil haha. Sebab tu nama dia cornflakes madu bumil. Gigih tau saya buat sampai sakit pinggang duduk lama sangat isi cornflakes dalam cup kecik kecik tu.



Buat 2 batch dapatla 5 balang. Moga client saya happy la dapat hadiah birthday ni ihik 🤭 Client saya tu kawan saya kat kolej matrikulasi Perak dulu. Mampu buat ini je. And nak bagi free sampul raya PruBSN nanti.

Saya akan berada di Perak from 17 May until 1 June. Kot la kat sini ada yang orang Perak kan yang nak bertakaful sebelum raya, bolehlah contact saya. Whatsapp je 014-8429745. Mana tau ada lebih cornflakes madu ni nanti kita bagi jugak 😘

Nanti balik kampung saya buat lagi. 5 balang je ni tak cukup lagi 😅


11 May 2019

Jom bertakaful sebelum raya!


Assalamualaikum wbt ♥️ Jom bertakaful sebelum raya with me. Nikmati Syawal in peace of mind tahun ni
___
Tahun ni turn suami dulu, #teamrayajohor saya tahun ni. Makanya, nak spend Ramadhan time with my family in Perak (seperti tarikh diatas). Kebetulan, husband outstation pada tarikh itu. Disebabkan tahun ni bumil 🤰, berada di kampung bersama family tersayang adalah lebih selamat. 
___
Kepada rakan rakan dan kenalan di KL/Selangor dan Perak yang nak bertakaful sebelum raya, ayuh whatsapp saya segera ya ♥️ Ada FREE GIFT sampul raya PruBSN yang cute kita nak kasi
___
#bertakafulsebelumraya #prudential #besttakafuloperator #sayaejentakaful #medikalkad #hibahmelaluitakaful #takafulhayat #takafulawareness #cantiktakkitaedit #ehek


6 May 2019

Super Sunday Training

Assalamualaikum and hi! :)

Saya ni bila dah sihat dah tak morning sickness, selera makan pun dah okay, saya jadi bosan duduk terperuk kat rumah. Haha. Bukan takde benda nak buat. Ada je. Cuma bosan tak keluar rumah bersosial dengan rakan sekerja 

Ahad adalah hari dimana agency saya (SAR Group) akan adakan training mingguan untuk ejen ejen. So saya memang menanti hari Ahad untuk masuk office dan attend training. Dalam training, macam macam diorang ajar. Tajuk semalam ialah Ramadhan Vital Behavior.

Semalam kita ada sharing tentang macam mana nak plan structured day kita sebagai seorang ejen pada bulan Ramadhan. Adakah kita akan kurang bekerja atau lebih giat bekerja. Bulan puasa tak boleh jumpa orang kat kedai makan. Haha. After work orang dah berpusu nak balik nak prepare untuk berbuka. Malam pulak orang nak pergi teraweh. Haa macam mana tuuu.

Boleh diatur je sebenarnya. Saya pun mula mula got no idea. Kita risau akan mengganggu masa orang lain. Tapi actually boleh je diatur. Kita bincang la waktu sesuai dengan bakal client. Banyak yang senior senior agent saya yang share cara mereka. Satu benda baru yang saya belajar semalam.

Pastu habis je training semalam ada pulak akak ejen bawak spaghetti bolognese 😍 Hmmm seronoknya kiteeeee.


Sempena menyambut Ramadhan, semalam Kak Jila saja bawak spaghetti untuk lunch. Hmm sedap. Berselera saya makan. Alhamdulillah tak perlu keluar duit untuk lunch dah. Siap tapau lagi bawak balik. Ehee.

And then semalam dapatlah saya collect buku polisi dan raya gift untuk client client saya 😘


Tahun ni saya nak bagi Raya Gift Sampul Raya PruBSN pada client client saya ❤️ Yang sign up takaful dengan saya sebelum raya ni pun akan dapat free sampul raya ni. Cantik tak? Cantik kan kan.




Jika tuan bijak bistari, corak apa pada sampul raya prubsn tahun ni?

Haa sape dapat teka dengan tepat saya bagi as free gift 😉😉😉

Cepat cepat jawab!


4 May 2019

Sambutan Hangat Bawal Anti Kedut Raya 2019!

Assalamualaikum and hi! :)

Wahh baru je release 2 hari, ramai sangat yang suka dengan bawal anti kedut raya ni. Fareha selalu keluarkan design yang cecantek. Banyak pilihan pulak tu. Raya kalini 34 design. Semalam 1 design dah sold out dah!

Dah la senang bentuk, pastu keluar dari plastik boleh terus je pakai sebab tak nampak renyuk pun. Haha! Ada yang tak sabar tunggu raya dah pakai dah!



Ramai yang ingat tudung ni pendek. Takpun. Tudung ni bidang 45 yang biasa awak awak pakai tuuu. Boleh adjust tutup dada. Tengok depa ni. Dah melaram dengan bawal anti kedut raya haha. Laju ehh!

Kalau ada yang nak tengok lagi design tudung bawal ni, meh ke instagram @darinsophia sekarang! Kalau berkenan, terus whatsapp 014-8429745 tau. Lepas dapat detail payment, terus buat pembayaran sebab kita takleh cop cop. First pay, first serve 😉

Tekan sini untuk direct ke instagram DARINSOPHIA ❤️




3 May 2019

Sudahkah anda memiliki takaful hayat?

Assalamualaikum and hi! :)

Mesti dah ramai yg tahu kan betapa pentingnya ada takaful pada zaman kita ni. Segalanya serba serbi mahal. Selalu kan kita tengok atau terjumpa post orang dalam keadaan susah minta sumbangan untuk bil hospital mereka. Kesian sangat. Kalau banyak duit boleh bantu. Yang mampu kita bagi sikit sikit je.

Kita kalau boleh taknak benda macam ni jadi pada diri kita. Sebab tu sekarang ramai yang dah ada awareness untuk buat akaun takaful seawal mungkin. Ada ibu bapa yang awareness sangat tinggi, mereka dah buatkan akaun takaful untuk baby mereka sejak lahir atau sejak baby masih dalam kandungan.

Budak budak memang fragile. Mudah terkena sakit. Bil pulak kadang kadang tak terjangkau dek akal. Sakitnya pulak bukan yang kita minta. Tapi ujian dalam kehidupan ni kita tak dapat nak jangka. Sebab tu kena prepare awal.

Dengan adanya takaful, kita boleh dapat pampasan atau jika ada kad medikal kita boleh bayar bil hospital, ditanggung sepenuhnya atau sebahagian besarnya oleh syarikat takaful. Kita share risiko bersama orang lain yang ada akaun takaful juga. Dan automatically kita juga sama sama membantu orang lain.


Untuk saya sendiri, saya memang dah ada medical card sejak tahun 2014 bersama Prudential BSN Takaful. Tahun 2017 saya pernah guna medical card saya di KPJ Kajang, warded sebab denggi. Alhamdulillah leganya rasa bila ada medical card masa tu. Memang kita ada pilihan untuk ke hospital kerajaan. Tapi saya lebih pentingkan keselesaan saya sendiri. Terpulang pada keperluan dan kehendak masing masing :)

Tak semestinya kalau nak ambik takaful wajib ada medical card sekali. Kalau just ambik basic sum cover, pampasan sakit kritikal atau pampasan cacat kekal, ini dah cukup membantu anda. Sebab kalau ada yang kita kena bayar sendiri, kita boleh guna pampasan ni. Tak semua kerajaan bagi free kan. Semestinya pernah terbaca di mana mana tentang kos yang kita perlu bayar sendiri di hospital kerajaan?

Jadinya, takaful ni boleh bantu menampung apa yang kita takde. Takkan kita nak guna duit simpanan untuk kos kos ni kan. Rugi je ambik masa bertahun tahun untuk menyimpan, akhirnya habis macam tu je. So bila ada cara yang bijak begini, better kita gunakan :)

Okayy sampai sini saja explanation saya tentang takaful pada semua. Moga bermanfaat ❤️

Syafiqa PruBSN
014-8429745

Till then,
Wassalam


2 May 2019

Bawal Anti Kedut Raya Collection released tomorrow!

Assalamualaikum and hi! :)

Yeayy lagi 15 jam tau nak released bawal anti kedut raya collection ni ♥️ Ada 34 design semuanya yang boleh buat juling mata sebab tak tau nak beli mana satu untuk raya sebab semua cantikkkkkk!





Once dah dapat full catalogue untuk 34 design, kita akan upload semua dekat instagram @darinsophia tauuu! So pada rakan bloggers yang berminat dengan tudung bawal cecantik ni boleh follow instagram kita sekarang!

Ketik sini @darinsophia 💜

Jom ramai ramai pakai bawal anti kedut Raya Collection ni 😘

Till then,
Wassalam